Siklon ve muson Bangladeş'teki Arakanlı çocukları tehdit ediyor

Siklon ve muson Bangladeş'teki Arakanlı çocukları tehdit ediyor

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Beigbeder:- "Zaten vahim olan insani durum siklon ve muson mevsimlerinin başlamasından sonra felakete dönüşme riski taşıyor"- "Çocukları hastalıktan korumak mutlak öncelik olmalı"

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaklaşan siklon ve muson mevsimlerinin Myanmar’daki saldırılardan kaçarak Bangladeş'e sığınan 520 binden fazla Arakanlı çocuğun sağlık ve güvenlik koşullarını daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

UNICEF tarafından yayınlanan raporda, Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder'in, "Zaten vahim olan insani durum siklon ve muson mevsimlerinin başlamasından sonra felakete dönüşme riski taşıyor. Yüz binlerce çocuk korkunç şartlarda yaşıyor. Hastalık, su baskını, heyelan ve daha fazla yer değiştirme gibi daha büyük risklerle karşı karşıya kalınacaktır." açıklamasına yer verildi.

Beigbeder, "Pis su, yetersiz sanitasyon ve kötü hijyen koşulları, kolera salgınına ve Hepatit E'ye yol açabileceği gibi durgun ve hareketsiz su birikintileri de sıtma taşıyan sivrisinekleri çekebilir. Çocukları hastalıktan korumak mutlak bir öncelik olmalıdır." ifadesini kullandı.

Raporda, sığınmacı nüfus arasında, en az 24'ü çocuk 32 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binden fazla şüpheli difteri vakası bulunduğu kaydedildi.

Raporda, UNICEF ve ortaklarının, difteriyle mücadele için aşı kampanyası başlattığı ve çocuklarla ailelerinin temiz su ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak için çalıştığı ancak sığınmacı kamplarındaki aşırı yoğunluk ve kötüleşen hava koşullarının muhtemel salgın riskini de artırabileceği bildirildi.

Artan salgın hastalık tehdidinin yanı sıra siklon mevsimiyle ortaya çıkabilecek sel ve toprak kaymalarının da doğrudan çocukların yaşamına etki edebileceği vurgulanan raporda, mart ayında başlayan siklon mevsimi öncesinde hazırlık yapmak için az bir zaman kaldığının altı çizildi.

Öte yandan, haziranda başlayan muson yağmurlarının da yıkıcı toprak kaymaları ve su baskınlarına yol açabileceği kaydedildi. Raporda, sığınak, su sistemleri, tuvalet ve diğer altyapı sistemlerinin fırtına ya da sellerde ağır hasar görebileceği uyarısında bulunuldu.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusu, silahlı militanları bahane ederek Arakanlı Müslümanlara 25 Ağustos 2017'de büyük bir şiddet dalgası başlattı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütünün verilerine göre, 25 Ağustos 2017'den bu yana 6 bin 700 Müslüman öldürüldü. Yüzlerce köyün yakıldığı Arakan'dan, halen çok sayıda kişi can güvenliği nedeniyle kaçmaya çalışıyor.

Myanmar yönetimi, dağlık bölge, nehir ve deniz yoluyla Bangladeş'e geçmeye çalışan Müslümanlara insani yardımlara ulaşmasına için vermiyor. Çok sayıda Arakanlı kaçış yolunda açlık, hastalık ve diğer zorluklar nedeniyle hayatını kaybetti.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor ancak sistematik saldırılarla gerçekleşen etnik temizlik sonucu bu sayı 350 binin altına geriledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :