"Şikayetim var ombudsman abla..."

"Şikayetim var ombudsman abla..."

Kamu Denetçiliği Kurumu, çocukların da idare ile yaşadığı sorunları aktarabilmeleri, şikayette bulunabilmeleri için "Yalnız Değilsin" adı altında yeni bir web sitesi oluşturuyor

TBMM (AA) - Kubilay Çelik - Kamu Denetçiliği Kurumu, çocukların da idare ile yaşadığı sorunları aktarabilmeleri, şikayette bulunabilmeleri amacıyla yeni bir web sitesi oluşturuyor. Projeyle birlikte artık çocuklarında da bir ombudsmanı olacak.

Kamu Denetçisi Serpil Çakın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNİCEF ile birlikte yürüttükleri "Yalnız Değilsin" projesi üzerinde yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını belirtti.

Çocuklara ulaşabilmenin en iyi yolunun internet olduğuna karar verdiklerini dile getiren Çakın, "Çünkü çocuklar teknolojiyi yetişkinlere göre daha iyi kullanıyorlar" dedi.

Söz konusu web sayfasını hazırlarken çocuklarla daha sağlıklı iletişim kurabilmek için sayfada kullanılacak dilin, görselliğin nasıl olması gerektiği konusunda uzmanlarla işbirliği yaptıklarını anlatan Çakır, üniversitelerden, çocuk doktorlarından, devlet tiyatrolarından, yurtlardan, çocukla ilgili tüm kurumlardan bu konuda fikir aldıklarını ifade etti.

 

-"Özgüvenleri artacak"

 

Projelerinin, çocukların özgüvenlerinin artmasını da sağlayacağına inandığını belirten Çakın, "Ülkemizde çocuklar her konuda anne babaları, velileri ile hareket ediyor. Şimdi biz bu proje ile birlikte çocuğun velisinden bağımsız olarak fikirlerini paylaşabileceği, şikayetlerini aktarabileceği tek kurum olacağız" dedi. 

Çocuklarla iletişimlerinde gizlilik ilkesinin esas olacağını, çocukların güvenini kazanacaklarını anlatan Çakın,  yalnızca, çocuğun sorununun çözülmesi için iletişime geçilmesi gereken kurumla şikayetin paylaşılacağını dile getirdi. Çakın, gerekli durumlarda aile ile ya da farklı bir durum söz konusu olduğunda Cumhuriyet savcılığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile irtibata geçebileceklerini kaydetti.

 

-"Şikayet, okul yönetimi de olabilir"

 

Amaçlarının, çocuklarının idare ile yaşadığı problemleri çözüme kavuşturmak olduğunun altını çizen Çakın, şunları söyledi:

"Örneğin bir çocuk 23 Nisan törenleri için yapılan seçmelerde okul ya da öğretmeni tarafından haksızlığa uğradığını düşünüyor. Bu konuyu bizimle şikayet olarak paylaşabilir. Biz şikayet konusu araştırıp yerinde bulduğumuz takdirde, tavsiye kararımızı hazırlayacağız ve o okul yönetimine ya da öğretmene bunu ileteceğiz. İdareler tavsiye kararlarımıza uymak zorundalar. 

Ya da çocuk öğretmeni ile yaşadığı bir sorunu aktarabilir. Biz bunu da değerlendirip gerekli gördüğümüzde aynı şekilde tavsiye kararımızla öğretmenle irtibata geçebileceğiz. Ya da bir polis tarafından haksızlığa uğradığını düşünebilir. Bunların hepsini bizlerle paylaşabilecek."

 

-"Sorunu çözene kadar çalışırız"

 

İdareler tarafından haksızlığa uğrayan çocukların haklarının daha pratik bir yolla aranmasının da önünü açmış olacaklarını kaydeden Çakın, "Bu anne babalar için de önemli bir proje. Çünkü çocukları idare tarafından haksızlığa uğrayan bazı anne ve babalar, çok zaman alacağı ve belli bir maliyetinin olacağı endişesiyle yargı yoluna gitmeyebiliyor, bunu sineye çekebiliyorlar. Oysa, bizim uygulamamızla artık bu tür kaygıları hissetmeleri gerekmeyecek. Yalnızca web sitemize girerek bize şikayetlerini aktarmaları durumunda, biz bu konuyu sonuçlandırıncaya kadar çalışacağız" diye konuştu.

Çakın, bir çocuğun idare ile yaşadığı sorunun çözümü için, yalnızca çocuğun kendisi, anne babası ya da velisi tarafından değil, üçüncü kişilerin ya da bir sivil toplum kuruluşlarının şikayeti ile de harekete geçebileceklerini söyledi. 

 

-"1 milyon broşür 10 bin afiş hazırladık"

 

Projelerinin başta çocuklar olmak üzere toplumun her kesimine duyurmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Çakın, öncelikle bu konuda basından destek almaya çalıştıklarını vurguladı. 

Bunun dışında afiş ve broşürlerle de tanıtım faaliyetlerini destekleyeceklerini kaydeden Çakın, "web sitemizi tanıtan 1 milyon broşür 10 bin afiş hazırladık. Bunları, okullara, yurtlara, cezaevlerine, çocukların bulunabileceği her yere ulaşmasını sağlamak için valilik ve kaymakamlıklara göndereceğiz. Ayrıca bizler de illere, ilçelere gidip tanıtım toplantıları yapacağız" dedi.

Çakın, "www.kdkcocuk.gov.tr" adresli sitelerinin açılışını 22 Nisan tarihinde yapacaklarını ve şikayet almaya hazır olacaklarını bildirdi. Serpil Çakın sitenin, 0-12, 12-15 ve 15-18 yaş grupları hitap edecek şekilde üç bölümden oluşacağını duyurdu.

 

-"Yalnız Değilsin"

 

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun "Yalnız Değilsin" başlığı ile hazırladığı broşürde, "İdarelerle yaşadığın sorunları birlikte çözebiliriz" sloganına yer veriliyor. 

Broşürde, "Biz kimiz?" başlığı altında "Herkes gibi senin de idarelerle (okul, hastane, aile hekimliği, yurt, valilik, kaymakamlık, karakol, itfaiye ve belediye gibi) yaşadığın sorunları çözmek için kurulmuş yeni bir kurumuz. Kamu hizmeti alırken haksızlığa uğradığını mı düşünüyorsun? Kamu görevlileri (öğretmen, doktor, hemşire, yurt görevlisi, itfaiyeci, asker, polis gibi) ile ilgili bir sorun mu yaşadın? Senin idarelerle yaşadığın sorununu öncelikli olarak ilgili idare ile paylaşmanı, sorunun hala çözülmediğini düşünüyorsan bize başvurmanı bekliyoruz" ifadelerine yer veriliyor. 

Broşürün, "Nasıl başvurabilirim?" başlığı altında, çocuklara web sitesinin kullanımı anlatılıyor ve "İdarelerle yaşadığın haksızlığı paylaşmak için bize başvuru yaptığında artık bizim görev ortağımızsın" duyurusu yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı