Siirt"teki Suriyeli öğrenciler eğitime başladı

Siirt"teki Suriyeli öğrenciler eğitime başladı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan 120 Suriyeli öğrenci, Türkçe ve kendi dillerinde eğitim görüyor- 14 Eylül Ortaokulu Koordinatörü Süzgün:- "Siirt Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ve sivil toplum örgütleri olsun bize destek sağlıyorlar

SİİRT (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Siirt'e sığınan 120 Suriyeli öğrencinin eğitimine başlandı. 

Suriyeli ilkokul ve ortaokul öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ile 14 Eylül Ortaokulunda kendi dil ve müfredatlarına göre eğitim görüyor.

 14 Eylül Ortaokulu koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocuklara 10 öğretmenin eğitim verdiğini belirtti.

Süzgün, geçen sene 27 Mart'ta açılan okulda 90 öğrencinin bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu yıl yine 14 Eylül Ortaokulunu geçici eğitim merkezi olarak belirledik. Buradaki eğitimlerimiz 15.00'te başlıyor. Geçen sene 8'inci sınıfta okuyan 8 öğrencimizi mezun etmiştik. Şu anda 120 Suriyeli öğrencimizle eğitim öğretime başladık. Eksiğimiz yok şu an. Kitaplarımız ve defterlerimiz var. Siirt Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ve sivil toplum örgütleri olsun bize destek sağlıyorlar. Bunun için çok memnunuz. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz."

- "Türkiye'de kendimizi yabancı hissetmiyoruz"

Okul Müdürü ve Arapça öğretmeni Suriyeli Hammud Elmatar da kendilerine kucak açan Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini ve Suriye'nin Rakka kentindeki savaştan kaçarak burada yaşamlarını sürdürme imkanı bulduklarını söyledi.

Öğrencilerin gündüzleri Türk öğrencilerle birlikte devlet okullarında eğitim gördüğünü aktaran Elmatar, "Öğleden sonra burada açtığımız okulda eğitimlerine devam ediyor. Burada da Arapça ağırlıklı olmaz üzere Coğrafya, Fen Bilimleri, Matematik ve diğer branş dersleri de veriliyor. Kendimizi evimizdeymiş gibi hissediyoruz" diye konuştu.

Elmatar, Türk halkının Suriyelilere sıcak baktığını ve bundan dolayı da "kardeş ülke" olarak gördükleri Türkiye'de kendilerini yabancı hissetmediklerini aktardı. 

"Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Valimiz Mustafa Tutulmaz, İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Fethi Suay'a ve destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz" diyen Elmatar, eğitim konusunda desteğe ihtiyaçları olduğunu ve verilen desteğin sürmesini beklediklerini anlattı.

- "Öğrencilerimle birlikte olduğum için çok mutluyum"

Öğretmenlerden Abdulnadir Elfendi de savaştan önce Rakka kentinde ziraat mühendisi olarak görev yaptığını, Türkiye'de ortaokul öğrencilerine fen dersi verdiğini belirterek, şöyle dedi:

"Desteklerinden dolayı Siirt Milli Eğitim camiasına çok teşekkür ediyorum. Kendimizi memleketimizde gibi hissediyoruz. Buradaki ortamdan çok memnunum. Türk halkı Suriyelilere kucak açıp, bizleri misafir etti. Yardım yapmakla kalmayıp, bu çocukların eğitimleriyle de yakından ilgileniyor. Öğrencilerimle birlikte olduğum için çok mutluyum. Suriyeli çocuklar, bu sınıflarda hem kendi dillerini öğreniyor hem de diğer branştaki dersleri görüyor. İkinci vatanımız olarak gördüğümüz Türkiye'ye ve Türk halkına desteklerinden dolayı müteşekkiriz."

Öğrencilerden İptihal Hasan da gündüz Çevik Ersin Temel İlkokulu'nda Siirtli öğrencilerle 4. sınıfta, akşam da kendileri için açılan okulda 5.  sınıfta eğitim gördüğünü ifade etti.

Öte yandan, Suriyeli diğer öğrenciler de kendi dillerinde eğitim görmenin sevincini Arapça şarkılar seslendirerek dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı