Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri Faaliyet Raporu

Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri Faaliyet Raporu

Rapordan:

ANKARA (AA) - Sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörleri geçen yıl 1 milyar 252 milyon lira bilanço karı elde etti. 

Hazine Müsteşarlığı, 2013 yılına ilişkin "Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri Faaliyet Raporu"nu yayımladı. 

Buna göre, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörü aktif toplamı 2013 yılında 2012 yılına kıyasla yüzde 22 artarak 64,3 milyar liraya ulaştı. Sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin aktif toplamları içinde hayat sigortalıları ile bireysel emeklilik katılımcılarına ait fon tutarı yıl sonu 28,8 milyar lira oldu. 

2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'de sigorta, reasürans ve bireysel emeklilik şirketlerinde 18 bin 511 personel çalıştığı belirtilen raporda, faaliyet gösteren 15 bin 494 sigorta acentesi (gerçek/tüzel kişi) ve 26 bin 639 bireysel emeklilik aracısı bulunduğu kaydedildi. 

Raporda, "Yıl sonu itibariyle bin 379 sigorta eksperi, 111 broker (gerçek/tüzel kişi) ile 42 aktüerin (sözleşmeli/kadrolu) de görev yapmakta olduğu dikkate alındığında, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörlerinin 80 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağladığı anlaşılmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Sektörün konsolide olarak değerlendirildiğinde 2013 yılını teknik kar ile kapattığı bildirilen raporda, geçen yıl şirketlerin 1 milyar 143 milyon lira teknik kar açıkladıkları belirtildi. Buna karşın, sektörde faaliyet gösteren 61 sigorta, reasürans ve emeklilik şirketinden 26'sının 2013 yılını zararla kapattıkları açıklandı. 

Sektörün konsolide bilanço karının da teknik karlılığa benzer bir gelişme gösterdiği bilgisine yer verilen raporda, geçen yıl 1 milyar 252 milyon milyon lira bilanço karı elde edildiği kaydedildi. 

 

-Sigortacılık yüzde 15 büyüdü

Sigortacılığın farklı alanlarının yanı sıra bireysel emeklilik sistemine ilişkin verilerin de yer aldığı raporda, sigortacılık sektörünün geçen yıl içinde 24,2 milyar lira prim üretimi gerçekleştirdiği belirtildi. 

Sektörün 2012 yılına kıyasla yüzde 21,8 nominal, yüzde 15 reel olarak büyüdüğü ifade edilen raporda, hayat dışı prim üretiminin yüzde 14,5 reel büyüme kaydettiği, hayat sigortası prim üretiminin de reel olarak yüzde 18,1 arttığı bildirildi. 

Şirketlerin, tanzim edilen poliçeler ve alınan primler karşılığında yıl içinde sigortalılara 62,8 trilyon lira teminat sağladıkları kaydedilen raporda, toplam teminat tutarının yüzde 26,36 yükseldiği belirtildi. 

 

-Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin verilerin de yer aldığı raporda, sistemdeki katılımcı sayısının geçen yıl sonunda 4,2 milyon kişiye, akdedilen sözleşme sayısının da 4,7 milyona yaklaştığı duyuruldu.

Anılan rakamların, 2013 yılında katılımcı sayısının yüzde 33, sözleşme sayısının ise yüzde 34 arttığını gösterdiği kaydedilen raporda, şu bilgiler paylaşıldı:

"Yıl sonu itibariyle yürürlükte bulunan bireysel emeklilik sözleşmeleri için 2013 yılı başından itibaren uygulanan devlet katkısı (1,3 milyar lira) ile toplam 23 milyar lira katkı payı ödenmiş ve katılımcılara ait fonların değeri 26,3 milyar liraya ulaşmıştır. Açıklanan bu tutarlara, sistemden ayrılan katılımcılar tarafından ödenen katkı payları ile anılan kişilere geri ödenen fon tutarları dahil edilmemiştir. 2013 yılında katılımcılara ait birikimler ile devlet katkısı tutarı dahil ödenen katkı payındaki artış sırasıyla yüzde 30 ve 42 olarak gerçekleşmiştir."

 

-Zorunlu Deprem ve Devlet Destekli Tarım sigortaları 

Zorunlu deprem sigortasında 2013 yılında olumlu neticeler elde edildiği belirtilen raporda, geçen yıl sigortalı konut sayısının 6 milyon, sigortalılık oranının ise yüzde 36 olarak gerçekleştiği bildirildi. 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından zorunlu deprem sigortası yaptıran bina sahiplerine 429 milyar lira teminat verildiği kaydedilen raporda, yıl içinde 7,2 milyon lira tazminat ödemesi yapıldığı açıklandı.

Devlet destekli tarım sigortaları açısından da geçen yılın başarılı geçtiği tespitinde bulunulduğu raporda, düzenlenen poliçe sayısının yüzde 20 artarak 891 bin 876'ya yükseldiği kaydedildi. 

Tanzim edilen poliçeler karşılığında sigortalılardan 527 milyon lira prim alındığı ve aynı tutarda devlet tarafından da prim katkısı sağlandığı aktarılan raporda, yıl içinde sigortalılara toplam 411 milyon lira tazminat ödemesi yapıldığı bilgisi paylaşıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı