Sığınmacıların ülkelerine gidişleri sürüyor

Sığınmacıların ülkelerine gidişleri sürüyor

Kurban Bayramı için ülkesine giden Suriyelilerin sayısı 18 bine ulaştı

KİLİS (AA) - Suriyeli sığınmacıların, Kurban Bayramı dolayısıyla Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçişleri devam ediyor.

Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, Kilis Valiliğince oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin nezaretinde, Öncüpınar Sınır Kapısı gümrük sahasına getiriliyor.

Gümrük sahasında randevu tarihine göre AFAD tarafından kurulan çadırlara alınan Suriyeliler, Göç İdaresi İl Müdürlüğünce oluşturulan mobil hizmet birimindeki gerekli işlemlerinin ardından, otobüslerle ülkelerine gönderiliyor.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğünce sınırda kurulan sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor.

AFAD yetkilileri, 18 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 18 bin Suriyelinin ülkelerine geçiş yaptığını bildirdi.

- "Oğlum bıraktığımda çocuktu, şimdi genç olmuştur"

Suriyeli İbrahim Cumali Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramı yıllardır göremediği aile fertleriyle geçirecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yaşanan olayların ardından 5 yıl önce Türkiye'ye sığındığını, o zamandan bu yana çocukları dahil birçok yakınını bir daha göremediğini ifade eden Muhammed, "Bıraktığımda oğlum 11 yaşında bir çocuktu, şimdi genç olmuştur. Çok heyecanlıyım. Bize bu güzelliği yaptığı için Türk devletine, askerine ve polisine müteşekkiriz." diye konuştu.

Bayramlaşma amacıyla Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri 5 Eylül Salı günü saat 08.00'de başlayıp, 15 Ekim Pazar günü 17.00'de tamamlanacak.

- Sınır kapısında yoğunluk

Öte yandan, Suriyelilerin ülkelerine dönmesi ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gönderilen insani yardım malzemelerini taşıyan tırlar nedeniyle Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluştu. Kapıdaki araç kuyruğu yaklaşık 2 kilometreye ulaştı.

Yardım tırlarındaki malzemeler, buradaki işlemlerin ardından sınırdaki tampon bölgede Suriye plakalı araçlara taşınıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :