Sığınmacı kadınlardan 8 Mart mesajı

Sığınmacı kadınlardan 8 Mart mesajı

SGDD Çok Yönlü Destek Merkezi Proje Sorumlusu Oba:- "Kadınların geldikleri ülke farketmeksizin birtakım ortak acıları, ortak sevinçleri var. Burada hem Türk hem de mülteci kadınların bir araya gelip, yaşadıkları, ortak sıkıntıları neyse bir ortam hazırlay

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Mülteci ve sığınmacı kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ortak dileği "kadına yönelik şiddetin son bulması" oldu.

Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneğinin (SGDD) Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından fonlanan Mamak ilçesindeki Çok Yönlü Destek Merkezi'ne gelen sığınmacı kadınlar için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında, mülteci ve sığınmacı kadınlar duvarlara asılan büyük panoya renkli kalemler ve parmak boyaları ile çeşitli resimler çizerek, kendi dillerinde "Teşekkürler Türkiye", "Kadına şiddete hayır", "Kadın anadır, kardeştir, evlattır", "Her güçlü erkeğin arkasında sabırlı bir kadın vardır", "Cennet anaların ayakları altındadır" mesajlarını yazdı.

Ayrıca "yumak oyunu" ile çember oluşturan kadınlar duygularını ve özlemlerini birbirlerine sesli olarak ifade etti.

- "Bütün dünya kadınları mutlu olsun"

Üç yıl önce ailesiyle Irak'ın Bağdat kentinden gelen Havla Rahim (53) Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Türkiye'de hayat çok güzel. İyi insanlarla yaşıyoruz ve güvenli bir yerdeyiz ama orada yaşananlar için çok mutsuzum çünkü oradakiler hala savaşın içerisindeler." dedi.

Merkeze 5 aydır devam ettiğini aktaran Rahim, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin, "Bütün dünya kadınları mutlu olsunlar, şiddet görmesinler, haklarını aramayı bilsinler. Kadınlar evlerinin cumhurbaşkanı gibiler. Bu yüzden her işi yapabilirler. Ben bugün de kadınların istediği her şeyi yapabilmelerini diliyorum." ifadelerini kullandı.

Basima Saeid (46) ise Irak'ın Musul kentinden 1,5 yıl önce geldiğini belirterek, "Biz DEAŞ'tan kaçtık. DEAŞ bize çok kötülük yaptı. Evimizi, her şeyimizi elimizden aldı, o yüzden ailemle kaçtık. 5-6 aydır bu merkeze geliyoruz. Kızım Arapça kursuna gidiyor ben de İngilizce öğreniyorum. Türkiye'yi çok seviyoruz." diye konuştu.

Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin temennilerini de dile getiren Saeid, "Kadınların hepsi mutlu yaşasınlar, bir sıkıntı olmasın hayatlarında, biz çok sıkıntılar yaşadık." şeklinde konuştu.

- "Kendilerini daha güçlü hissediyorlar"

SGDD Çok Yönlü Destek Merkezi Proje Sorumlusu Cansu Oba, etkinliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde mülteci ve sığınmacılara hem danışmanlık hizmeti verdiklerini hem de hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi.

Mülteci ve sığınmacılara hem psiko-sosyal destek hem de birtakım beceriler kazandırmak ve sosyalleşme ortamı sağlamak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlatan Oba, bu kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için İngilizce, Türkçe, Arapça gibi dil kursları da verdiklerini anlattı.

Oba, bunların yanı sıra resim, beceri geliştirici takı tasarımı, keçe gibi kurslar da düzenlediklerini belirterek, "Bu etkinlikler sayesinde kadınlar kendilerini daha güçlü hissediyor çünkü beraber bir şeyler üretebildiklerini görüyorlar. Ayrıca birbirlerini tanıyarak, burada sosyalleşiyorlar." diye konuştu.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da mülteci ve sığınmacı kadınları bir araya getirecek bir etkinlik yaptıklarını dile getiren Oba, şöyle konuştu:

"Kadınların geldikleri ülke fark etmeksizin birtakım ortak acıları, ortak sevinçleri var. Burada hem Türk hem de mülteci kadınların bir araya gelip, yaşadıkları, ortak sıkıntıları neyse bir ortam hazırlayarak bunları dile getirmelerini sağlıyoruz. Bunu duvara astığımız kağıt ve bez boyamalarla yapıyoruz. Farklı ülkeden gelen kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı durduklarını böylece ifade edebiliyor çünkü gerçekten yaşanan acılar bir yerde ortak olabiliyor. Gelen kadınlar, bir şekilde kendi evlerini, topraklarını bırakıp geliyorlar. Bu etkinliklerde yaşadıkları sorunların buradaki kadınlardan çok da farklı olmadıklarını anlayabiliyorlar. Kadına yönelik şiddete karşı duruşun o bezde, o kağıtta ortaklaşması çok değerli bir şey gerçekten. Biz de bunun için imkan sağlıyoruz. 8 Mart bunun için çok önemli bir vesile oldu."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :