Sigaranın zararını kurbanından dinleyen öğrenciler bağımlılıktan uzaklaşıyor

Sigaranın zararını kurbanından dinleyen öğrenciler bağımlılıktan uzaklaşıyor

Sarıay Derneğince yürütülen proje kapsamında lise öğrencileri, yaptıkları hastane ziyaretlerinde tütün kullanımı nedeniyle sağlık sorunları yaşayan hastaları hem dinleyerek hem de sigaranın olumsuz etkisini görerek bağımlılıktan uzak tutulmaya çalışılıyor

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Sarıay Derneği'nce yürütülen "Sigaradan Kurtulalım Projesi" kapsamında lisede okuyan öğrenciler, tütün ürünlerinin zararlarını kurbanlarından dinleyerek bağımlılıktan uzak tutuluyor.

Sarıay Derneği'nin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Sağlık ve Milli Eğitim müdürlüklerinin katkılarıyla gençleri sigaradan uzak tutmak için hayata geçirdiği proje, İstanbul'da 96 lisedeki öğrencileri kapsıyor.

Proje kapsamında sigara içen ya da ailelerinde tütün ürünleri kullanılan öğrenciler, sigaradan kaynaklanan sağlık problemleri nedeniyle Süreyyapaşa ile Yedikule göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi eğitim araştırma hastanelerinde tedavi gören hastaları ziyaret ediyor.

Geçen ay başlayan ve şu ana kadar 15 okuldaki yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı proje kapsamında, gençlere önce sigaranın zararları konusunda bilgilendirme yapılıyor. Öğrenciler daha sonra, gruplar halinde ziyaret ettikleri hastaların sigara nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunlarını hem dinliyor hem de tütün bağımlılığının kişideki olumsuz etkisini görüyor.

Bir yıl sonra tamamlanacak proje kapsamında İstanbul'daki yaklaşık 2 bin lise öğrencisi, tütün mağdurlarını görerek sigaranın zararları konusunda bilinçlenirken, kendilerinin, arkadaşlarının, anne ve babalarının bu tür bir bağımlılıktan kurtulmasına katkı sağlayacak.

- "Gençler için gördükleri daha etkili oluyor"

"Sigaradan Kurtulalım Projesi"ne ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Sarıay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, 1950'lerde sigarayla mücadele için kurulan ve sonradan kapanan derneği yeniden faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Tüm gayretlere ve çıkarılan yasalara rağmen, gençler arasındaki tütün ürünlerinin ve uyuşturucu kullanımının devam ettiğini belirten Kural, şöyle devam etti:

"Gençleri, tütün ürünlerinin zararlarını kurbanlarından dinleyerek bilinçlenmesini, tütün kullanımından uzak tutarak da bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz, Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplumların oluşmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz tütünün zararları konusunda bilinçli, anlatan ve mücadele eden bir gençliğin oluşturulmasıdır.

Önce eğitim alan öğrenciler hastalarla konuşuyor. Bir ziyaret sırasında hasta konuşurken kan kusmuş. Sigaranın olumsuz etkisini o an görmüş oldular. Bu çok etkili bir yöntem. Projeye katılanlardan aldığımız geri dönüşlere göre bir çok öğrenci sigarayı bıraktı. Sigaranın insanda yarattığı olumsuz etkiyi birebir görmek unutulmuyor. Okursanız, fotoğrafını görürseniz yeterli olmuyor. Sigara paketindeki resme artık kaç kişi bakıyor. Kanıksandı, normal geliyor. Burada birebir gördükleri, hastalardan dinledikleri daha etkili oldu. Konuşmakta zorluk çeken, ayakları kesilen hastaları görüyorlar. Bu gençler için etkili oluyor."

Kural, gençlere sigaraya hiç başlamamaları tavsiyesinde bulunarak, projeyi Türkiye çapında gerçekleştirmeyi düşündüklerini anlattı.

Şu ana kadar 15 okuldaki lise öğrencilerinin katıldığı projede, belediyelerden ulaşım konusunda destek aldıklarını dile getiren Kural, Kağıthane'de başlayan projenin Zeytinburnu, Ümraniye ve Maltepe'de de devam edeceğini kaydetti.

Kural, hasta ziyaretlerinin ardından öğrencilere yapılan anketlerle, tütün konusundaki tutum ve davranışlarının tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :