Sigara kadar zararlı... Kahve kanser yapıyor!

Sigara kadar zararlı... Kahve kanser yapıyor!

ABD’de yapılan araştırmada yaşam süresini artırdığı, depresyon, kalp krizi ve bazı kanser türlerinin gelişme olasılığını azalttığı bilinen kahvenin günde en az iki fincan içildiğinde sigara tiryakisi olmayanlarda bile akciğer kanseri riskini artırabileceğ

TIP dünyası tam da geçen hafta “The Lancet” dergisinde yayınlanan “beslenme-ölüm ilişkisi” haberinin sarsıntıları içindeyken, bir başka “şok haber” ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi’nden geldi.

Bu önemli merkezde bilim insanı Jingjing Zku liderliğinde yürütülen araştırma, günde iki fincan veya daha fazla kahve içmenin “sigara tiryakisi” olmayanlarda bile akciğer kanseri riskini ciddi biçimde arttırabileceğini gösterdi. Bu, farklı coğrafyalarda, faklı merkezlerde yapılan araştırmaların ortak verisi idi ve bize şunu söylüyordu: Sigara içmeseniz bile bir günde iki fincan veya daha fazla kahve içerseniz akciğer kanseri riski yüzde 41 oranında artabiliyor! Araştırmanın sonuçları geçtiğimiz hafta Amerikan kanser derneğinin yıllık toplantısında da tebliğ edildi. Peki sebep ne? Kahve–akciğer kanseri arasındaki bu can sıkıcı bağlantının nedeni henüz net olarak bilinmiyor. “Muhtemel suçlu”nun ise kahveye uygulanan “kavurma” işlemi olduğu düşünülüyor.