"Sigara içenlerde ağır hastalıklar iki kat daha fazla"

"Sigara içenlerde ağır hastalıklar iki kat daha fazla"

Uzman Dr. Ender Saraç:- "Sigarada yer alan karbonmonoksit ve azot oksit, oksijenin vücutta emilimini zorlaştırıyor. Bu nedenle kalp krizi, felç ve bu gibi ağır hastalıklar, sigara içenlerde iki kata yakın oranda daha fazla görülüyor"- Habertürk TV spikeri

İSTANBUL (AA) - Uzman Dr. Ender Saraç, sigarada yer alan karbonmonoksit ve azot oksitin, oksijenin vücutta emilimini zorlaştırdığını belirterek, "Bu nedenle kalp krizi, felç ve bu gibi ağır hastalıklar, sigara içenlerde iki kata yakın oranda daha fazla görülüyor." dedi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin (TSSD) bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Sigarayla Savaş Konferansı, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melahat Dönmez’in yaptığı ve “Kalkınmada Tütün Tehdidi” temasıyla düzenlenen konferansa, uzman doktor Ender Saraç, İngiltere Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) Başkanı Dr. Ali Demirbağ, CNN Türk Hava Durumu Sunucusu Bünyamin Sürmeli, Habertürk Haber Spikeri Buse Biçer ve araştırmacı yazar Perihan Usta konuşmacı olarak katıldı.

“Son molekülü ortadan kalkana kadar…’’

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin bugüne kadarki çalışmalarının tanıtıldığı bir film gösterimiyle başlayan konferansta, ilk sözü alan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, tütün kontrolü ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesinin, sigarayla mücadele kapsamında bir milat olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Türkiye’nin sigara kullanımıyla ilgili hızlı bir değişim geçirdiğini ifade eden Prof. Dr. İzmirli, şöyle devam etti:

“Dünyada bu konuda, bu kadar zamanda, bu kadar büyük gelişme kat eden bir başka ülke yok. O kadar ki, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre Türkiye, sigarayla savaş konusunda WHO’nun tüm kriterlerini sağlamayı başaran ilk ve tek ülke. ''

- “Her yıl sigaraya 25 milyar dolar harcıyoruz’

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'nin, sigarayla savaşta parmakla gösterilecek bir noktaya geldiğine dikkat çekti.

Türkiye’de sigara ile ilgili yeni yasal düzenlemelerin yapılacağını bildiren Aydın, sigara tüketimin Türkiye'ye maliyeti hakkında bilgi verdi.

Aydın, şöyle konuştu:

"Türkiye her yıl sigaraya ortalama 25 milyar dolar harcıyor. Bunun 15 milyar doları direkt sigaraya, 10 milyar doları ise sigaradan kaynaklanan hastalıklara harcanıyor. Ayrıca özellikle son zamanlarda, ünlü isimler dizi ve filmlerde sigara kullanılan sahnelerde görünüyor. Bu yolla bir özendirme yapılmaya çalışılıyor. Gençlere tavsiyem, bu tuzağa düşmemeleridir.”

- "Baskıyla sigara bıraktırmak mümkün değil"

Sigarayı sinsi bir harakiri olarak tanımlayan Dr. Ender Saraç ise, "Bir haz karşılığında büyük bir mutsuzluğu para verip alıyoruz. Sigara kullanımının özünde sevgi ve şefkat eksikliği yatıyor. Bu nedenle sigara kullanan bir insana baskıyla sigarayı bıraktırmak mümkün değil.” dedi.

Sigarada yer alan karbonmonoksit ve azot oksitin, oksijenin vücutta emilimini zorlaştırdığını belirten Saraç, "Bu nedenle kalp krizi, felç ve bu gibi ağır hastalıklar, sigara içenlerde iki kata yakın oranda daha fazla görülüyor." diye konuştu.

ABD'de sigara kullanımının yüzde 70 oranında azaldığı bilgisini veren Saraç, "Yakın geçmişte dörder aylık iki dönem halinde ABD’de bulundum. Orada sigara kullanma oranı son 15 yılda yüzde 70 azalmış durumda. Asıl sorun bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

- “İngiltere’de tiryakilerin çocukları alınıyor’’

ITSEB Başkanı Demirbağ da İngiltere’de sigarayla savaşta yaşanan aşamaları değerlendirdi. İngiltere’de 1962’de sigara reklamlarının sınırlandırıldığını, 1971’de paketlere uyarı yazısı konduğunu, 1986’da televizyonlarda sigara reklamlarının durdurulduğunu, 2003’te ise tüm reklamların ve promosyonların yasaklandığını kaydeden Demirbağ, “İngiltere’de günde bir paket sigara içen bir insan, yılda 3 bin sterlin para harcıyor. Toplam sigara nedeniyle harcanan para ise 20 milyar sterlin. Bunun 9 milyarı da vergi. 2007 yılında İngiltere’de tüm kapalı alanlarda, 2015’te de araç içinde çocuk olması halinde sigara kullanmak yasaklandı. O kadar ki, sigara kullanan bir ailenin çocuğunu, devlet koruma altına bile alabiliyor. 2012-2013 yılları arasında, İngiltere’de sigarayla savaş için harcanan meblağ, yaklaşık 58 milyon sterlin” dedi.

- "Sigara üretimi için milyonlarca ağaç kesiliyor’’

CNN Türk hava durumu sunucusu Bünyamin Sürmeli, sigaranın çevreye verdiği zararlardan bahsederek, "Tütün yetiştirebilmek için yılda 200 bin, kurutmak içinse yılda 600 milyon ağaç kesiliyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) verilerine göre, hava kirliliğinin üst sınırı, metreküpte 35 mikrogram partikül. Oysa bir tek sigara izmaritinin neden olduğu hava kirliliği, metreküpte 350 mikrogram. Dünyada her yıl 5 trilyon adet sigara izmariti yere atılıyor. Orman yangınlarının yüzde 10’u da dikkatsizce atılmış sigara izmaritinden kaynaklanıyor. Clean Up Australia’nın verilerine göre ise okyanuslar ve denizlerden çöplerin yüzde 12’si sigara izmariti.” diye konuştu.

Sigarayla savaşta medyanın son derece büyük bir rolü olduğunu kaydeden Habertürk TV haber spikeri Buse Biçer ise, ''Ülke olarak gerekli tedbirleri almış olsak da özellikle uygulama noktasında, sorunlar yaşıyoruz. Bu konuda hepimizin adeta birer asker olması lazım. Ben bu mücadelede sonuna kadar varım.” değerlendirmesinde bulundu.

- “Sigarayı zihinle içiyoruz”

Araştırmacı Yazar Perihan Usta ise sigaranın zihinle olan ilişkisine değindi. “Sigarayı zihinle içiyoruz” diyen Usta, şöyle devam etti: “Sigarayla kullanıcı arasında zehirli bir sarhoşluk ilişkisi var. Bunu bir çeşit flört olarak da adlandırabiliriz. Bu flört zihinde başlar ve sigaranın sizi yok etmesine kadar devam eder. Sigara kullanımıyla zihinde geliştirilen zevk, haz ve hoşnutluk gibi olumlu duygular, zihinden atılıp, sigaranın zehir olduğu kodlanmadığı sürece, sigara zihinden silinemez. Sigarayı bıraktıktan sonra zihnimizi 21 gün boyunca doğru bilgiyle beslersek, sigaradan kurtulabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda konuşmacılara plaket takdim edilirken, daha sonra yapılan genel kurulda Dr. Mustafa Aydın bir kez daha Türkiye Sigarayla Savaş Derneği başkanlığına seçildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :