• BIST 76.031
  • Altın 127,816
  • Dolar 3,3888
  • Euro 3,6457
  • Konya -2 °C
  • Süleyman Özışık'tan bomba iddia: İstanbul BŞB'ye kayyum mu geliyor?
  • Referandum için tarih belli oldu
  • İki dev kurumdan flaş Türk Lirası kararı
  • Süleyman Özışık'tan bomba iddia: İstanbul BŞB'ye kayyum mu geliyor?
  • Referandum için tarih belli oldu
  • İki dev kurumdan flaş Türk Lirası kararı

Şifa Deposu: Kara Mürver

Ayşe Duran

Alternatif tıbbın son zamanlarda gözdesi olan Kara Mürver, hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Latince adı olan Sambucus, Yunanca flüt anlamındaki “sambuke” kelimesinden gelmektedir. Araştırmalara göre mürver bitkisinin gövdesinin içi boş olması sebebiyle üflemeli çalgı olarak kullanıldığını kaydedilmiştir. Taş Devri ve Bronz Devrine ait kalıntılarda mürver bitkisine rastlanmıştır.

Mürverin Faydaları:

  • Emziren anneler için oldukça önem taşıyan bu bitki anne sütünü artırır.
  • Vücuda dinginlik ve rahatlık vererek sinirleri yatıştırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • C vitamini, meyve asitleri, uçucu yağ, doğal şekerler ve tanen içermesi sebebi ile nezle, girip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
  • Terletici etkisi ile vücuttan toksin atımını sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Müshil özelliği vardır.

Mürver bitkisi Akdeniz Bölgesi dışında Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygundur. Yazın toplayacağınız bu bitkiyi kış ayları için kurutarak saklayabilirsiniz. Birçok ilaç firmasının kullandığı bu bitki vücut direncini artırıcı özellikte olduğu için hem yetişkin hem de çocuklar için kullanılmaktadır.

Kış aylarında çiçek ve tanelerini demleyip tüketebileceğiniz kara mürver bitkisi, gribe yakalanma riskinizi düşürürken, vücudunuzun da direncini ve bağışıklık sisteminizin gücünü de artırmış olmaktadır.

Kara mürver bitkisinin hazırlanışı; suyun içine bir iki tatlı kaşığı mürver çiçeği ya da meyvelerinden koyup 15-20 dakika demlendirdikten sonra, isterseniz bal kullanarak, sıcak olarak tüketilir. Günde 1 su bardağı tüketmeniz yeterli olacaktır.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim