Sierra Leone'de  devlet başkanlığı seçimine doğru

Sierra Leone'de devlet başkanlığı seçimine doğru

Halk, yeni devlet başkanını seçmek için 7 Mart'ta sandık başına gidecek- Başkanlık için 16 aday yarışıyor- Sierra Leone Gözlemci Kurumu Başkanı Sankaituah: - “Ev ev gezerek seçim kurallarını vatandaşlara anlatıyoruz. Böylece Sierra Leonelilerin kolayca o

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL/GÖKHAN KAVAK - Sierra Leone'de halk, 2007 ve 2012'de yapılan seçimleri kazanan Ernest Bai Koroma'nın görev süresinin tamamlanmasının ardından yeni devlet başkanını seçmek için 7 Mart'ta sandık başına gidecek.

Sierra Leone Gözlemci Kurumu Başkanı Joseph Jimmy Sankaituah, AA muhabirine yaptığı açıklamada seçimin özgür ve adil olması için çalıştıklarını belirtti.

Sankaituah, 7 Mart’ta yapılacak seçimde ülke genelinde 17 bin gönüllü gözlemcinin görev yapacağını kaydetti.

Halka seçimin önemini anlatmaya çalıştıklarını belirten Sankaituah, “Ev ev gezerek seçim kurallarını vatandaşlara anlatıyoruz. Böylece Sierra Leonelilerin kolayca oy kullanmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip ülkede başkanlık için 16 aday yarışıyor.

Adaylardan sadece 3'ü öne çıkıyor. İktidar partisi Tüm Halkın Kongresinden (APC) mevcut Dışişleri Bakanı Samura Kamara, ana muhalefet partisi Sierra Leone Halk Partisi (SLPP) Başkanı Julius Maada Bio ve muhalefet partisi Ulusal Büyük Koalisyon (NGC) Başkanı Kandeh Yukmella, ülke gündemini meşgul ediyor ve medyada yer alıyor.

Seçimde APC adayı Kamara ile SLPP adayı Bio favori gösterilirken, NGC adayı Yukmella dengeleri değiştirecek aday olarak görülüyor.

- Siyasetçi ve ekonomist Kamara

Ülkenin kuzeybatısındaki Kamalo kentinde 1951'de dünyaya gelen, siyasetçi ve ekonomist Kamara, 1972'de Sierra Leone Fourah Bay Üniversitesinde "iktisat" eğitimini tamamladı. 1986'da da İngiltere'de "kalkınma iktisadı" alanında doktorasını bitirdi.

Yurt dışında eğitim gören Kamara, 2007 ile 2009 arasında Sierra Leone Bankası Müdürü, 2009 ile 2012 arasında da Maliye ve Ekonomik Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.

2012 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Kamara, mevcut iktidar partisi Tüm Halklar Kongresinin başkan adayı olarak seçimlerde yarışacak.

- Asker kökenli aday Julius Maada Bio

Devlet başkanlığı seçiminde ismi öne çıkan diğer bir aday, asker kökenli olan ve daha önce kansız bir darbe ile iktidara gelen Tuğgeneral Julius Maada Bio.

Sierra Leone'nin Bonthe bölgesine bağlı Tihun köyünde 1964'te ailesinin 33. çocuğu olarak dünyaya gelen Bio, 1987'de Sierra Leone Fourah Bay Üniversitesi Askeri Akademisinden mezun oldu.

Devlet Başkanı Joseph Saidu Momoh döneminde 1985-1988'de Ekonomik Acil Durum Birimi'nde çalışan Bio, 1988'de Birleşmiş Milletler'de havacılık güvenliği alanında eğitim aldı.

1996'da yapılan kansız darbeyle Sierra Leone Devlet Başkanı olan Tuğgeneral Bio, emekli olana kadar görevini sürdürdü.

- Kraliyet ailesinden Yukmella

Ülkenin kuzeyindeki Kychom kentinde 1959'te dünyaya gelen Kandeh Yukmella, seçimi etkileyecek en önemli üçüncü aday olarak öne çıkıyor.

Sierra Leone kraliyet ailesinden gelen Yukmella, 1978'de Sierra Leone Njala Üniversitesi Tarım Bölümünden mezun olduktan sonra ABD'nin Chicago kentindeki Illinois Üniversitesinde tarım ekonomisi alanında eğitim almaya devam etti.

Kamu ve özel sektörlerde çalışan Yukmella, 1994-1995'te Ticaret, Sanayi ve Devlet İşletmeleri Bakanı olarak görevlendirildi.

1996'dan 2005'e kadar Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının (UNIDO) farklı birimlerde görev alan Yukmella, 2005'ten 2013'e kadar da UNIDO'nun Genel Müdürlüğünü yaptı.

- "Aslanlı dağların ülkesi: Sierra Leone"

"Aslanlı Dağları" ya da "Aslanlı Sıradağları" anlamına gelen Sierra Leone, komşusu Liberya gibi geçmişte köleleştirilmiş Afrika asıllı Amerikalılar tarafından kuruldu.

İngiliz sömürgeciliğinden sonra "özgürlüğünü kazanmış Afrikalı köleler" tarafından 1961'de kurulan ülkenin başkenti de özgür şehir anlamına gelen "Freetown" olarak isimlendirildi.

Sierra Leone, 1990'dan 2002'ye kadar iç savaşa sahne oldu. Uzun yıllar devam eden yolsuzluklar, askeri darbeler, etnik çatışmalar ve salgın hastalıklar nedeniyle ülkede istikrar sağlanamadı.

2014 ve 2015'te Ebola salgını, ülkede 3 bin 589 kişinin hayatına kaybetmesine neden oldu.

Kasım 2012’de yapılan son seçim, barışçıl ve özgür bir ortamda düzenlendi ve seçime katılım oranı yüzde 87,3 oldu. Seçimleri Ernest Bai Koroma kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :