"Şiddet kadar cezalar da basında yer almalı"

"Şiddet kadar cezalar da basında yer almalı"

Son yıllarda Sağlık'ta yaşanan şiddet olaylarını Memleket'e değerlendiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Yaptığımız çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 73'ü şiddete maruz kalıyor. Bu çok üzücü bir durumdur" dedi

Son yıllarda Sağlık'ta yaşanan şiddet olaylarını Memleket'e değerlendiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Yaptığımız çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 73'ü bir şekilde şiddete maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bu çok üzücü bir durumdur. Sağlık'taki kolay ulaşılabilirlik maalesef şiddeti artırdı” dedi.

 

7719.png

"15 yıl önce kişi başı 2,1’lerde seyreden hekime ve sağlık kuruluşuna müracaat sayısı bugünlerde 9’lara yaklaştı. Bunda da en büyük etken sağlıkta gerçekleştirilen dönüşümlerin sonucudur" ifadesini kullanan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, "Öncelikle bir takım kavramlarda erozyondan söz etmek mümkün. Kendine yardım edene teşekkür meselesi bizim kültürümüzün, genlerimizin genel bir karakteristiğidir. Sanıyorum burada bazı şeylere kolay ulaşabiliyor olmak belli bir noktadan sonra kıymet bilmeme sonucunu doğuruyor. Dolayısıyla bundan 15 yıl önce kişi başı 2,1’lerde seyreden hekime ve sağlık kuruluşuna müracaat sayısı bugünlerde 9’lara yaklaştı. Bu şu demek: En küçük problemde bile sağlıkçıya, hekime, kuruma ulaşılıyor ve bunun neticesinde tedavi sonrası ilaçlara da çok kolay ulaşılıyor. Dolayısıyla tedaviye varan süreçlerde, teşhis aşamalarında her türlü tetkikler yaptırılabiliyor. Bunların sonucu da “kolay bulunanın kıymeti az olur” hükmü tezahür ediyor." şeklinde konuştu.

23736255_10209847151965910_5816317684985256962_o.jpg

"BAKANLIĞA RAPOR SUNACAĞIZ"

Sağlık Bakanlığı'na şiddetle ilgili rapor hazırladıklarını da hatırlatan Karaca, "Şiddetle mücadele anlamında ve ortadan kaldırılmasıyla alakalı şimdiye kadar kazandığımız tecrübeyi ve ilave alınabilecek tedbirleri raporlaştıracağımız bir çalışmayı Sağlık Bakanlığı’mızla paylaşacağız ve bu çerçevede Sağlık Bakanlığı nezdinde yapacağımız girişimlerle de eğer mevzuat anlamında geliştirilebilecek yeni alanlar, doldurulabilecek yeni boşluklar var ise onların giderilmesi için çalışacağız." dedi.

ŞİDDETİ UYGULAYANA VERİLEN CEZA DA BASINDA YER ALMALI

“Her gün birçok meslektaşımız aldığı hizmetin değerini bilmeyen magandaların şiddetine maruz kalmaktadır” diyen Karaca, şöyle konuştu: “Odamız tarafından geçtiğimiz aylarda sahada yaptırdığımız ve 325 hekimin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 73'ü bir şekilde şiddete maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bu çok üzücü bir durumdur. Ulusal düzeyde de hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırı haberlerine daha fazla rastlamaya başladık. Üzülerek söylemeliyiz ki bu durum gerçekten kaygı verici olduğu kadar biz hekimler ve sağlık çalışanlarını derinden üzmektedir. Bizler, sağlık çalışanı ve vatandaş arasındaki diyaloğu güçlendirerek hekimlerin ve şiddet sağlık çalışanlarının maruz kaldığı olaylarının önüne geçilebileceğini savunuyoruz. Sağlıkta memnuniyet ölçümlemesi yaparken sadece hasta memnuniyetine değil artık çalışan memnuniyetine de odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Basında yer alan hekime şiddet haberlerinin yanında hekime şiddet uygulayanın aldığı cezanın da daha çok haber yapılması lazım ki, işin ciddiyetini anlasınlar. Maalesef,  şiddet kadar şiddeti uygulayanın aldığı cezalar basında çok yer almıyor."

"HASTALARI İKNA EDİCİ TAVIRLA KARŞILAMALIYIZ"

'Hekimler olarak kusur diyebileceğimiz tek eksiğimiz iletişimdir' şeklinde konuşan Karaca, "27 yıllık hekimlik hayatım boyunca ülke olarak bir değişim yaşadık. Anadolu’da hekim, nasıl davranırsa davransın, alternatifsizlik nedeniyle insanımız bunu sineye çeker durumdaydı. Bazı meslektaşlarımızın vatandaşa karşı yaklaşımlarında eleştirilebilecek boyutta olanları da vardı. Belli bir müddet sonra hekim sayımızın artmasına bağlı olarak hastasına daha çok şefkat gösteren, daha çok ilgilenen ve tedavisinde yaptıklarıyla ilgili bilgi veren hekim arkadaşlarımız hastalarımız tarafından daha çok tercih edilir hale geldi. Şimdi geldiğimiz noktada ise hastalığıyla ilgili bir arama motorundan bir takım bilgiler elde edip hekimi sınava çeken bir hasta kitlesiyle karşı karşıyayız. Bizler de hekim olarak hastanın bu tarz taleplerine karşı onu da ikna edici bir tavır ile hastayı karşılamalıyız. Bizde temel kural hekimin öncelikli olarak zarar vermeden çalışmasıdır. Hekimin tedaviyle alakalı hastasını doğru bilgilendirmesi şu an yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde ortadan kaldıracak nitelikte olaylar gibi görülüyor. Yani belki biraz iletişim eksiğimiz olabilir. Kendimizde kusur arayacağımız en büyük husus burası." diye konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket