“Şiddet görüntüleri çocukları olumsuz etkiliyor”

“Şiddet görüntüleri çocukları olumsuz etkiliyor”

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, son günlerde dünyada ve ülkemizde şiddetini arttıran terör olaylarının çocuk psikolojisine etkilerini değerlendirdi.

“Çocuklardaki ruhsal yapının sağlıklı oluşmasında en önemli gereklerden birisi de güven duygusudur” diyen Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, medyada yer alan terör görüntülerinin çocuklarda oluşacak güven duygusunun oluşmasını engellediğini belirterek, “Terör mağduru veya şehitlerin yakını olmamıza gerek yok, hepimiz bu haberleri duyunca üzülüyoruz. Ancak bu haberleri bizimle birlikte izleyen çocuklarımızın, sosyal ve psikolojik yönden olumsuz etkilenebileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü alışılmış şiddet görüntüleri, çocuğu da şiddete iter. Çocuğun izlediği her görüntü onun zihinsel, psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sağlar. Her çocuğun algısı, dikkati, ilgisi ve öğrenme kapasitesi farklıdır. Çocuğun gelişim özellikleri ve yaş aralığı dikkate alınıp her haber izletilmemelidir. Sık aralıklarla şiddet ve ölüm içeren olayları izleyen çocuk, hangi yaşta olursa olsun bir süre sonra bunları normal olarak algılamaya başlar, bir anlamda meşrulaştırır. Hayatın akışında normal bir durum olarak algılar ve zamanla da terörü kabul edilebilir bir olay olarak görür. Bu da çocuğun davranışlarına yansır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar kanalları değiştirmeyi çok iyi becerebilir. Ama bu yaşta zamanı kullanmayı henüz başaramadığından, uzun süre şiddet ve ölüm içeren görselleri izleyebilir. Dil gelişimi bu yaşlarda çok hızlıdır ve terör, ölüm, savaş içerikli mesajlar, söz dağarcığına çabucak yerleşir” dedi.

“HER BİREY ŞİDDET İÇERİKLERİNDEN FARKLI ŞEKİLDE ETKİLENİR”

Ailelere tavsiyelerde de bulunan Yalçın, “Her ailenin farklı duygusal yapısı vardır ve her ailede hassasiyetler farklıdır. Bu nedenle herkes medyada yer alan terör ve şiddet haberlerinden farklı şekilde etkilenir, farklı tepkiler verir. Medya içeriklerini nasıl, ne sıklıkla izliyoruz, izlerken terör haberlerine abartılı tepki mi veriyoruz sorularına cevap vermek aslında etkileniş biçimimizi belirler. Özellikle 12 yaşından küçük çocuklar, terör ve şiddet haberlerini tek başına izlememelidir. Anne babalar, çocuğu kaç yaşında olursa olsun televizyon seyrederken, sosyal medya kullanırken çocuğa rehberlik etmelidir. İzlenen olayla ilgili argo içermeyen yorumlar yapmalıdır. Abartılı ve öfkeli olmadan, farklı bakış açılarıyla olayları yorumlamalıdır” ifadelerini kullandı.