Siber'den BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup

Siber'den BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Rum Meclisinin "Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararın müzakerelere zarar verdiğini bildirdi

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, Rum Meclisi'nin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararının müzakerelere zarar verdiğini bildirdi.

Meclis Başkanı Siber, mektubunda Rum Meclisi'nin aldığı kararın geri çekilmesi için Birleşmiş Milletler’e çağrı yapmak üzere Cumhuriyet Meclisi tarafından hazırlanan ortak deklarasyonu Guterres’e gönderdi.

Mektubunda, Rum Meclisinin kararının telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabileceğini de belirten Siber, tarihi yanlıştan dönülmesi konusunda Guterres’in ivedilikle girişim başlatacağına inandığını belirtti.

Rum Meclisi'nin aldığı kararın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs müzakerelerindeki iyi niyet misyonuna da zarar verebilecek nitelikte olduğuna işaret eden, Siber mektubunda şunları kaydetti:

“Kıbrıs’ta yaşayan iki halktan biri olan Kıbrıslı Türklerinin varlığını ve kimliğini yok sayan ‘Enosis’in halkımıza hangi tarihsel gerçekleri çağrıştırdığı herkesin malumudur. Halkımız, tüm yaşanmışlıklara rağmen geçmişin kötü tecrübelerinin bir daha yaşanmayacağı bir çözüme ulaşma konusunda istekliliğini her zaman ortaya koymuştur. 2004 yılında Annan Çözüm Planı’na referandumda onay vermiş ve sonrasında da çözüm yönündeki iradesini hep canlı tutmuştur.

Kıbrıs sorununu çözme çabaları sürerken ‘Enosis’in Rum tarafınca gündeme getirilmesini, BM nezdinde şiddetle kınar ve telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabilecek bu tarihi yanlıştan geri adım atılması konusunda BM tarafından derhal girişim başlatılmasını talep ettiğimizi deklare ederiz.”

Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. KKTC Cumhuriyet Meclisi, Rum Meclisinin aldığı kararı, 13 Şubat'ta ortak deklarasyonla kınamıştı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :