Şeytan Sofrası'nda yanan ağaçları ilçe meydanında sergilediler

Şeytan Sofrası'nda yanan ağaçları ilçe meydanında sergilediler

Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem:- "Şeytan Sofrası'ndaki orman yangınında zarar gören ağaçların sergilenmesiyle yangınlara karşı sosyal farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz"

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Şeytan Sofrası mevkisinde "Cennet Koyu" olarak anılan bölgede 17 Ağustos'ta çıkan ve yaklaşık 20 hektar alanda etkili olan yangında zarar gören bazı ağaçlar ilçe meydanında sergilendi.

Ayvalık Orman İşletme Şefliği ekipleri, yangından zarar görmüş bazı ağaçları saksılara yerleştirerek Cumhuriyet Meydanı'na getirdi. Yangınlara karşı bilinç oluşturmak için sergilenen ağaçlara ilgi gösteren vatandaşlara, bilgilendirme amaçlı broşürler dağıtıldı.

İlçe Orman İşletme Şefi Deniz Meltem, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde son 10 yılda 52,24 hektarlık alanın orman yangınlar sonucunda küle döndüğünü belirtti.

Meltem, orman yangınlarıyla mücadelede en önemli unsurlarından birinin önleyici tedbirler olduğunu, bunun için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Şeytan Sofrası'ndaki orman yangınında zarar gören ağaçların sergilenmesiyle yangınlara karşı sosyal farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

Söz konusu yangında 9 bin 80 ağacın zarar gördüğünü ya da kül olduğunu anlatan Meltem, şöyle devam etti:

"Orman yangınlarında yanan sadece ağaçlar değildir. Belli bir yaşa gelen 2 ağacın 4 kişilik bir ailenin bir yıllık oksijen ihtiyacını karşıladığı düşünülürse insan yaşamının ana solunum maddesi olan oksijen kaynaklarının yok edilmesidir. Ormanda yaşayan canlıların ve onların yaşam alanlarının yok edilmesidir. Aslında yok olan gelecektir."

- "Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları çok önemlidir"

Sergiye gezen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de ilçenin dört bir yanının zeytin ve çam ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplı olduğunu, bu yüzden orman yangınlarını büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Gençer, bir ağacın kolay yetişmediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları çok önemlidir. Ben bugün burada vatandaşlarımızı uyarmak ve bilinçlendirmek adına bu çalışmayı yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ve Ayvalık Orman İşletme Şefliği ile emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :