"Seul'den esen sanat rüzgarının Pyongyang'a da ulaşmasını isteriz"

"Seul'den esen sanat rüzgarının Pyongyang'a da ulaşmasını isteriz"

Güney Koreli sanat galerisi müdürü Chris Cheon:- "Seul'den esen sanat rüzgarını Ankara'ya ulaştırdık. Bu rüzgarın Pyongyang'a da ulaşmasını isteriz"

ANKARA (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Güney Koreli sanat galerisi müdürü Chris Cheon, Seul'den esen sanat rüzgarını Ankara'ya ulaştırdıklarını, bu rüzgarın Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a da ulaşmasını istediklerini söyledi.

Cheon, başkentteki Kore Kültür Merkezi'nde "Seul'den Esen Rüzgar" isimli sanat sergisi açtı.

Sergi açarak Türkiyeli ve Koreli birçok sanatçıyı Ankara'da buluşturan Cheon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Korelilere "minnet borcu" olduğunu belirterek, "Kore Savaşı'ndayken diğer ülkelere nazaran bize en çok yardım eden ülke Türkiye idi." dedi.

Cheon, 1990'lı yıllarda ilk kez Türkiye’ye geldiğini ifade ederek, "Yılda 2 ya da 3 kez Türkiye’ye gelirim. Türkiye’nin gelişen halini görünce mutlu oluyorum, Türkiye’yi biz kardeş ülke olarak görüyoruz. Ekonomik anlamda Kore daha fazla gelişme gösterse de kültürel anlamda Türk milletinin gelişmesi daha fazla oldu." diye konuştu.

İki ülkenin kültürel ilişkilerini geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüttüklerine dikkati çeken Cheon, "Yabancı sanatçıları Kore’ye tanıtma ve Koreli sanatçıları da yurt dışına tanıtma faaliyeti yürütüyoruz. 2012 yılında Kore’de gerçekleştirilen sergimize Burhan Doğançay ve Bedri Baykam katılmıştı. 3 yıl öncesinde biz de Ankara Art Fair’e katıldık. Büyükelçilik ve Kore Kültür Merkezinin vasıtası ile daha fazla Koreli sanatçıyı Türkiye'ye tanıtmaya devam etmek isteriz." ifadelerini kullandı.

Kore Savaşı'nda yaşanan gerçek ve dramatik bir hikayenin beyaz perdeye taşındığı "Ayla" filmini izlediğini ve çok duygulandığını söyleyen Cheon, "Savaş sebebiyle çok farklı ülkelere gidildi. Bunların bir daha yaşanmamasını isteriz. Kültürel bağlar kurarak bu problemleri çözmek gerekir." dedi.

Cheon, Kore sorununun yumuşak diplomasi ile çözülebileceğine işaret etti.

Koreler arasında birleşmeye yönelik çabaların artırılması gerektiğini belirten Cheon, "Biz Seul'den esen sanat rüzgarını Ankara'ya ulaştırdık. Bu rüzgarın Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a da ulaşmasını isteriz. Siyaset ve ekonomi ile her şeyi çözemezsiniz. Kültürel ve sanat bağları kurmak gerekir. Birleşmeye yönelik çabalar gösterilmelidir. Aşkın sınırı olmadığı gibi sanatta da bir sınır yoktur. İki Kore arasında sanat alışverişi yapılabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Cheon, Kore dizilerinin Türkiye’de sevildiğini ve Türk dizilerinin de Kore’de yaygınlaşmasını istediklerini aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :