Sertifikalı tohum ekin, kaliteli ürün biçin

Sertifikalı tohum ekin, kaliteli ürün biçin

KTB Meclis Başkanı Selçuk Öcal, iyi bir tohumun verim artışına katkısının yüzde 40 civarında olmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanılmasının maliyete yüzde 2-3 kadar ilave getirdiğini belirtti.

 

Buğday ve arpa ekimin başlayacağı şu günlerde sertifikalı tohumluk kullanılmasının önemine dikkat çeken Konya Ticaret Borsası (KTB) Meclis Başkanı Selçuk Öcal, iyi bir tohumun verim artışına katkısının yüzde 40 civarında olmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanılmasının maliyete yüzde 2-3 kadar ilave getirdiğini belirtti. Tohumun tarımın özü, bağımsızlığın temeli olduğunu ifade eden Öcal, tohumun tarımsal bir girdinin ötesinde endüstriyel bir ürün olarak da ele alınması gerektiğini söyledi. Kaliteli tohum denince akla sertifikalı tohumun geldiğini belirten Öcal, “Şurası net bir sonuçtur; Sertifikalı tohum kullanan üretici, verim ve kalite artışını hesaba katmadan bile verilen destekler ve eleme kayıpları ile kendi mahsulünden bıraktığı tohumluktan daha karlıdır.

TMO KALİTEYE GÖRE SINIFLANDIRIYOR!

“TMO’nun 2011 yılında hububat alımlarında ilk defa kaliteye göre sınıflandırma sistemi uygulamaya başlaması ve sertifikalı tohum destekleriyle birlikte, çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanması artmasına rağmen henüz istenen seviyeye çıkmamıştır. 2015 yılında dağıtılan tohumluk miktarı tarihinin en yüksek düzeyi olan 900 bin ton düzeyinde gerçekleşmiş ve sertifikalı tohumluk kullanım oranı Türkiye’de ilk defa yüzde 60 düzeyine ulaşmıştır. Bu oran Konya için de geçerlidir. Oysa Ülkemiz sertifikalı tohumluk ihtiyacı 1 milyon 600 bin tondur. Kısa vadede bu oranın yüzde 100 düzeyine çıkarılması, uzun vadede tohumlukların her yıl değiştirilmesi ve tamamında sertifikalı tohumluk kullanımının gerçekleştirilmesi, ulaşılması mümkün hedef olarak görülmekte ve kaliteli buğday üretim sorunun çözümünde ana koşul olarak kabul edilmektedir. Bu amaçlara ulaşmak ancak özel sektörün dinamik yapısının sisteme hakim olmasından geçecektir. Tohumculuğun verilen desteklerle özel sektör eliyle, istenilen seviyede olmasa da büyüyor olması bizleri sevindirmektedir. 1995 yılında tohumculukta özel sektörün payı yüzde 3 iken, 2006 tarihinde çıkarılan 553 sayılı tohumculuk kanununun iyi değerlendirilmesiyle bugün bu oran yüzde 60’a çıkmıştır.  Gelişmiş alt yapısı ve uzman personelimiz ile artık tohum tescil ve sertifikasyon işlemleri borsamızda yapılabilmektedir. Bu sayede; tohumun üretildiği yerde tohum tescil ve sertifikasyon işleri de yapılmakta, üretici zaman ve kaynak kaybı yaşamamaktadır. Borsa olarak Konya’mıza, 12,6 milyon liralık yatırımla ‘Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’ kazandıracağız. Bu yatırım Konya tohumculuğuna büyük bir katma değer katacaktır.” dedi. Haber Merkezi