"Sermayecik"in sermayesi çilek

"Sermayecik"in sermayesi çilek

Yalova'nın 100 haneli Sermayecik köyünde üretilen yıllık 500 ton çileğin büyük kısmı İstanbul'a gönderiliyor- Son dönemde İstanbul'a günde 10 ton çilek gönderen Sermayecik, 13 Mayıs'ta yapılacak Çilek Festivali'nde nüfusunun yaklaşık 30 katını misafir etm

YALOVA (AA) - NEVZAT SAMANCI - Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı 100 haneli, 350 nüfuslu Sermayecik köyünde 200 dekarlık alanda yılda 500 ton çilek üretiliyor.

Sermayecik, üretimin arttığı bugünlerde İstanbul'a toptan kilogramı 4 liradan günde 10 ton çilek gönderiyor. 1800'lü yılların sonlarına doğru Bulgaristan'dan gelen göçmenler tarafından kurulan köyde yarım asırdır çilek yetiştiriliyor. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıktaki 100 haneli, 350 nüfuslu köyde, birkaç yıl önce yediveren çileğine geçilmesiyle yıllık üretim 200 tondan 500 tona çıktı.

Geçimini meyve ve sebzecilikten sağlayan köylünün ilk ürünleri olan çileğin yanı sıra kiraz, ceviz ve fasulye üretimi de yapılıyor.

Sermayecik Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Resul Çiftçi, AA muhabirine, 450 metre rakımlı köylerinin engebeli bir arazi yapısına sahip olduğunu söyledi.

Köylerinde yılda 500 ton çilek, 300 ton kiraz, 25-30 ton ceviz ve bir miktar fasulye üretildiğini dile getiren Çiftçi, çileğin 350 tonunu nisan ve mayıs aylarında hasat ettiklerini anlattı.

Ana geçim kaynakları olan çileğin önemli bölümünü İstanbul'a sattıklarını belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Şu anda günde 10 ton İstanbul'a ürün gönderiyoruz. Bizden toptan olarak kilosu 4 liradan çıkıyor. Rengi, lezzeti, kokusuyla bizim çileğimiz çok beğeniliyor. Köyümüzde hemen herkes mutlaka çilekle uğraşıyor. Yetiştiren üretimiyle, diğerleri de günlük yevmiyeyle toplayıcı olarak bir şekilde çilekle ilgileniyor. Bölgemizde aralık ayına kadar çilek olur. Ama en yoğun dönemimiz nisan ve mayıs ayları. 2014 yılında hizmete giren göletimiz ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün destekleriyle geçilen yediveren çileği sayesinde üretimimiz arttı."

- Festivale 10 bin kişi bekliyorlar

Çilekle özdeşleşen köylerini marka haline getirmek için çalıştıklarını kaydeden Çiftçi, "13 Mayıs'ta 13. Çilek Festivali'ni gerçekleştireceğiz. Festivale katılım çok yoğun oluyor. Gelen misafirlere çilek ikramımız oluyor, yarışmalar ve eğlenceler düzenliyoruz. Festivale 10 bin kişi bekliyoruz. Nüfusumuzun yaklaşık 30 katını misafir edeceğiz." dedi.

Uzun yıllardır çilek üreticiliği yapan Hayrettin Özer (44) ise küçüklüğünden bu yana çilek üretiminin içinde olduğunu söyledi.

Özer, 6 dönümlük arazilerinde yılda 20 ton çilek yetiştirdiğini vurgulayarak, "Çileklerimizi İstanbul'a hale gönderiyoruz, orada komisyonlarda satılıyor. Köyümüzün ana geliri çilek. Köyün neredeyse yüzde 60-70'i çilek üretip satıyor." diye konuştu.

Çileğin bir çocuk gibi sürekli ilgi ve bakım istediğini anlatan Özer, "Sermayecik çileğinin diğerlerinden farkı, rengi ve canlı görünümü. Aroması da daha güzel. Bu yüzden Sermayecik köyünün çilekleri çok tercih ediliyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :