Sermaye Piyasaları Kongresi

Sermaye Piyasaları Kongresi

TSPB Başkanı Koç:- "(İstanbul Finans Merkezi) Bu kapsamda Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulumuzun teşvikleriyle birliğimiz çatısı altında İslami Sermaye Piyasası Araçları Danışma Kurulu kurulması kararını aldık. Bu kurul, uluslararası alanda otorit

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, İstanbul Finans Merkezine ilişkin, "Bu kapsamda Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulumuzun teşvikleriyle birliğimiz çatısı altında İslami Sermaye Piyasası Araçları Danışma Kurulu kurulması kararını aldık." dedi.

Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleştirilen Sermaye Piyasaları Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, sermaye piyasalarının asıl fonksiyonunun girişimlerin finansmanı olduğunu belirterek, "Bu kapsamda, 2016 yılında şirketlere 22 milyar dolar kaynak sağlandı. 2010’dan bu yana sağlanan kaynak tutarı ise 164 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun 18 milyar doları öz kaynak, 146 milyar doları ise borçlanma aracı şeklinde oldu." diye konuştu.

Türkiye'nin yatırım dünyasında yüksek büyüme oranlarıyla dikkati çektiğini ifade eden Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel kriz döneminde bile büyümeyi sürdürebilmiş ülkelerden biriyiz ancak mevcut yurt içi tasarruflarımızın seviyesi büyümenin finansmanında yeterli olmadığı için yurt dışından tasarruf ithal ediyoruz. Yabancı yatırımcılar, ülkemizin temel ekonomik gerçeklerinde olumsuz bir gelişme olmadığı halde sadece jeopolitik riskler nedeniyle ülkemize gelmekten çekinmekte ya da daha yüksek risk primi talep etmektedir. Bu da ülkemizde varlık fiyatlarının zaman zaman düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla, yurt içi tasarrufları artırabilmemiz çok önemli.”

Koç, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım ve Türkiye Varlık Fonunun önemini anlattı.

İstanbul Finans Merkezine de değinen Koç, "Bu projenin önemli bir parçası da İslami ürünler açısından da bir merkez olabilmek. Bu kapsamda Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulumuzun teşvikleriyle birliğimiz çatısı altında İslami Sermaye Piyasası Araçları Danışma Kurulu kurulması kararını aldık. Bu kurul, uluslararası alanda otorite olarak kabul edilen kişilerden oluşacak." diye konuştu.

Burada hedef kitlelerinin sadece Türk şirketlerinin ihraç edeceği kıymetlerle sınırlı olmadığını vurgulayan Koç, "Asıl hedefimiz, yabancı şirketlerin ihraçları. Dünyanın başka şirketlerince ihraç edilecek kıymetler için de görüş verecek bir uluslararası otorite oluşturmak istiyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :