Serinlemenin adresi "Buzluk Mağarası"

Serinlemenin adresi "Buzluk Mağarası"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklığının etkisini iyiden iyi hissettirdiği bugünlerde Elazığ'daki Buzluk Mağarası serinlemek isteyenlerin uğrak yeri oldu- Yaz aylarında sıcaklığın sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü mağaranın cazibe me

ELAZIĞ (AA) - RAMAZAN KAYA - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklıkları her geçen gün artarken, serinlemek isteyen vatandaşlar Elazığ'daki Buzluk Mağarası'nı tercih ediyor.

Hava sıcaklığının etkisini iyiden iyi hissettirdiği bugünlerde kente 11 kilometre uzaklıkta Harput Mahallesi'ndeki mağara, sıcaktan bunalan vatandaşların ilgi odağı oldu.

Keban Baraj Gölü'nün seyir tepesi konumunda olan, jeomorfolojik yapısı nedeniyle gerçekleşen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu özelliğinden dolayı yaz ayları içinde doğal olarak tabakalar, sarkıtlar ve dikitler halinde buz, kış aylarında ise tam tersine sıcak hava oluşturan, geçmiş yıllarda soğuk hava deposu olarak kullanılan mağara, serinleten havası ile bugünlerde vatandaşların adeta akınına uğruyor.

Yaz aylarında sıcaklığın sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü mağaranın cazibe merkezi haline getirilmesi için Elazığ Belediyesince proje başlatıldı.

- "Bu serinliği ne klimayla ne fırtınayla yapabilirsin"

Mağarayı ziyaretçilerinden Fethi Koç (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 35 yıldır yaz aylarında serinlemek için mağarayı tercih ettiğini söyledi.

Ramazan ayında bunaltan hava sıcaklıklığı nedeniyle soluğu arkadaşlarıyla bu mağarada aldığını ifade eden Koç, "Kurban olayım buranın havasına. Bu serinliği ne klimayla ne fırtınayla yapabilirsin. İnsanın adeta ciğeri tazeleniyor. Kimi zaman üşüyoruz." dedi.

Malatya'dan gelen Melek İnci de Harput'u görmek için Elazığ'ı ziyaret ettiğini belirterek, "açık hava müzesi" olarak nitelendirdiği Harput'a hayran kaldığını aktardı.

Yolda karşılaştıkları kişilerin Buzluk Mağarasını görmelerini tavsiye ettiğini, mağarayı çok beğendiğini dile getiren İnci, herkesi mağarayı görmeye davet etti.

İnci, "Yolda çok terlemiştik. Bu mağara oldukça soğuk. Neredeyse üşümeye başladım." ifadelerini kullandı.

Çocukluğundan beri mağaraya gelerek, derinliklerden buz çıkardığını anlatan Emin Aşkın ise mağarada hala buz çıkartanların olduğunu söyledi.

Fırat Üniversitesi öğrencilerinden Yakup Yıldız da daha önce ismini duyduğu mağaraya ilk kez geldiğini ve anlatıldığı kadar soğuk bulduğunu ifade etti.

Diyarbakır'dan gelen Yusuf Uyguner ise ramazan nedeniyle hava sıcaklığının daha da hissedilir hale geldiğini vurgulayarak, ferahlamak isteyenlerin mutlaka mağarayı görmesi gerektiğini bildirdi.

- Mağarada konfor alanı oluşturacağız"

Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Kadir Atıci, Buzluk Mağarası için rekreasyon projesi başlattıklarını söyledi.

Projeyi Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu ile yürüttüklerini ifade eden Atıci, projenin Şanlıurfa Koruma Komisyonu tarafından değerlendirilmesinin ardından mağarayı sürdürülebilir turizm cazibe merkezi haline getirmeyi düşündüklerini kaydetti.

"Mağarada yerli ve yabancı turistlerin daha rahat gezebilecekleri, tamamen içerisine girilemezse bile o serinliği hissedebilecekleri alanlara kadar gidebilecekleri bir rahatlık, konfor alanı oluşturacağız." diyen Atıci, mağarada kafeteryaların olacağını belirtti.

Atıci, doğanın kullanımıyla mağaraya gelen turistlere daha rahatça kullanabilecekleri dinlence alanları oluşturup, gezebilecekleri, güvenli bir alan oluşturmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :