"Serebral palsi" hastası kızı için mesleğini bıraktı

"Serebral palsi" hastası kızı için mesleğini bıraktı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde turizm sektöründe çalışan Zeynep Akay, serebral palsi hastası 5,5 yaşındaki kızı için mesleğini bırakmak zorunda kaldı- Anne Akay, yürüyemeyen, acıktığını, susadığını söyleyemeyen kızının sağlığına kavuşmasını ve sonrasında yeni

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Bodrum ilçesinde yaşamını sürdüren Zeynep Akay (37), serebral palsi hastası 5,5 yaşındaki kızı için çok sevdiği mesleğinden ayrılmak zorunda kaldı.

Akay, küçük yaşta yaşadığı birtakım zorluklar nedeniyle ilkokulu bitirdikten sonra, eğitimine devam edemedi. Çocukluk hayali turizm sektöründe çalışabilmek için 1998 yılında bazı kurslara katılan Akay, aldığı sertifika ve belgeler ile ilçedeki bazı otellerde çalışmaya başladı.

Bodrum'daki bir otelde 7 yıl kat görevlisi olarak çalışan, daha sonra 4 yıl da kat şefi olarak mesleğine devam eden Akay, bu sırada ilçede taksicilik yapan Tarık Akay ile tanışarak 2010 yılında evlendi.

Çiftin bir yıl sonra "Aleyna Gül" adlı kızları dünyaya geldi. Aleyna'da, doğumdan kısa süre sonra bazı kasılmalar başladı. Doktorlar küçük Aleyna'nın tedavisi için İzmir'deki bir hastaneye sevk edilmesine karar verdi. Buradaki hastanede bir dizi tedavi uygulanan Aleyna, sağlık durumunun iyiye gitmesi üzerine taburcu edildi.

Rahatsızlığın yeniden tekrarlanması üzerine, Aleyna birkaç kez daha hastaneye kaldırıldı. Üç aylıkken yoğun bakıma alınan Aleyna'ya, epilepsi ve serebral palsi hastalığı teşhisi konuldu. Hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, acıktığını, susadığını söyleyemeyen ve konuşamayan Aleyna'nın bütün ihtiyacını annesi karşılıyor.

- Sorunlar iki günlükken başladı

Küçük Aleyna'nın annesi Zeynep Akay, eşi ile 5,5 yıldır birçok hastanede kızlarının tedavisi için çare aradıklarını belirterek, haftanın 6 günü Milas'taki özel bir hastanede çocuğuna fizik tedavi uygulandığını aktardı.

Akay, 1998-2011 yıllarında turizm sektöründe çalıştığını ve doğumdan sonra ara verdiğini anlatan Akay, "Prensesim inşallah iyileştiği zaman kaldığım yerden en yüksek şekilde devam etmek istiyorum. Şuanda prensesim için evimdeyim." dedi.

Çalışmayı çok sevdiğini ifade eden Akay, şöyle konuştu:

"Şu anda bile boş durmamak için elimden geldiğince ufak da olsa el işleri yapıp satmaya çalışıyorum çünkü çalışmayı çok seven bir insanım. Kızım için duruyorum ama zor duruyorum. Turizmde yükselmek çok kolay değil, mutlaka bir çaba vermemiz gerekiyor. Amacım mesleğimde daha da yükselmekti ama kızım böyle olunca bu mecburen beklemek zorunda kaldı. İnşallah bunu da başaracağız. Şimdi ben kızımı destekliyorum, iyileşince de o beni destekleyecek."

- "Ümidimizi kaybetmedik"

"Çocuğumun bana artık 'anne' demesini istiyorum. En büyük hayallerimden bir tanesi de bu." diyen Akay, umudunu hiç yitirmediğini dile getirdi.

Aleyna'nın taksi şoförlüğü yapan babası Zafer Akay da kızının çok sıkıntılı süreçlerden geçtiğini ancak hiçbir zaman ümitlerini kaybetmediklerini kaydetti.

Çocuğunun tedavisi için bazı ilaçları alamadıklarını ifade eden Akay, doktorların "Sabredin" dediğini, maddi anlamda yetersiz kaldıklarını, ilaç masraflarını karşılayabilmek için hayırseverlerden destek istediklerini söyledi.

- "Hastalığın genetik olduğunu düşünüyoruz"

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tekgül de hastalığın genetik olduğunu düşündüklerini belirtti.

Tekgül, "Kanıtlanmış bir gen yapısı yok. Bir çeşit epilepsi. Tedaviyle iyileşen hastalar var. Daha iyi noktaya taşınan hastalar var ancak yüzde 100 tedavisi sağlanamıyor. Bu hastalık özellikle iki yaş altı çocuklarda sık yenileyen nöbetlerle oluşan gelişme geriliği." diye konuştu.

Tekgül, hastada nöbetlerin engellenememesi üzerine gelişme geriliği ortaya çıktığını vurgulayarak, "Yani yine olay genetik. Kuşaklar atlayıp gelebiliyor. Bu hastalık 5 kuşak 10 kuşak öncesinden de olabiliyor." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :