Şerbetçi otunun hasadına başlandı

Şerbetçi otunun hasadına başlandı

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen ve kentin en önemli gelir kaynağı olan şerbetçi otu hasadına başlandı- Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Kozpınar:- "Şerbetçi otu, Türkiye'de sadece ilçemizde üretilmektedir"

BİLECİK (AA) - Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin dekar alanda üretilen ve genellikle ilaç ve unlu mamuller gibi endüstriyel alanlarda kullanılan şerbetçi otunun hasadına başlandı.

İlçede hasat sezonu boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş alınan şerbetçi otu, fabrikalarda kurutularak balyalanıyor, daha sonra yeniden işlenerek palet haline getiriliyor. 

Şerbetçi otu, ilçede 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. İlçeye önemli gelir getiren şerbetçi otu son iki yıldır üreticiyi memnun etmiyor.

Küçük aile işletmeciliği olarak Pazaryeri'nde yetiştirilen ve üç çeşit ekimi yapılan şerbetçi otunun kilosu, "provesgot, erciyes, ege ve pazaryeri" cinslerinde 6 lira 30 kuruş, aroma ise 6,5 liradan alınıyor.

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, AA muhabirine, 2015 yılı şerbetçi otu hasadına başladıklarını, ancak "provesgot ve aroma" çeşitlerinden yüzde 10 verim alabildiklerini belirtti. 

Kozpınar, "Hammadde olarak ürettiğimiz ve endüstriyel bitkilerden olan şerbetçi otu, maalesef havaların yağışlı gitmesinden dolayı bu yıl çok kıt. Ne kadar bakımını yapsak da istediğimiz ürünü alamadık" dedi.

- "Kaliteli şerbetçi otu Pazaryeri'nde"

Kozpınar, Türkiye'de sadece Pazaryeri'nde yetişen ve kalitesinin dünya standartlarının üzerindeki şerbetçi otunun içindeki alfasit oranının yüksek olduğunu ancak bu sezon rekoltesinin düştüğünü söyledi.

Kooperatif üyelerini ve üreticilerin menfaatlerini korumak için teknolojik gelişmelere hızla uyum sağladıklarını ifade eden Kozpınar, şerbetçi otunun Türkiye'de birçok ilde denendiğini fakat en kaliteli otun Pazaryeri'nde yetiştirildiğini ve  7 bin nüfuslu ilçede 7'den 70'e herkesin gelir sağladığını bildirdi.

Yağış nedeniyle geçen yıl ki rekoltenin altında üretim beklediklerini belirten Kozpınar, bu yılki yaş şerbetçi otu rekoltesini 600 ila 900 ton olarak tahmin ettiklerini kaydetti.

-"Üreticiler hasattan ve fiyattan memnun değil"

Şerbetçi otu üretimi yapan Yaşar Emral ise yıllardır üreticilik yaptıklarını ve yıllara göre üretimin düştüğünü belirtti.

Yağış nedeniyle geçen yıl ki rekoltenin altında ürün elde ettiklerini bildiren Emral, "Çiftçinin hali perişan. Aldığım para işçi ücretine denk geliyor. Destek verilmezse şerbetçi otu yapma düşüncesi kafamdan silinecek. Zaten bunu sadece emekliler yapıyor, gençlerimiz uğraşmıyor" dedi.

Üretici Selami Akbulut da 10 dekar şerbetçi otu tarlasından 1 ton ürün alamadığını dile getirerek, geçmiş yıllarda aynı dekardan 8-9 ton şerbetçi otu topladıklarını, son iki yıldır yapılan masrafları ve işçi ücretlerini ceplerinden karşıladıklarını söyledi.

Şerbetçi otu üretimi yapan Mehmet Arı da şerbetçi otu rekoltesinin yüzde 80 düştüğünü belirterek, "Yetkililer, bu işe mutlaka bir çare bulmalılar, aksi takdirde ekecek insan bulamayacak. Rekoltenin düşmesi çiftçiyi büyük bir şoka uğrattı. 1 dekar yerden iki yüz kilo alanda var, 50 kilo alanda ve hiç alamayanda var. Hiç ot alamayan yüzde 50'dir. Yetkililer, mutlaka bu işe bir çare bulmamız lazım" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı