Şerafettin Camii Bakıma Giriyor

Şerafettin Camii Bakıma Giriyor

Konya’nın önemli tarihi yapılarından olan Hükümet Meydanı yanındaki Şerafettin Cami geniş kapsamlı olarak iç ve dış restorasyonu yapılacak

Tarihi yapıların restore kapsamında kolları sıvayan Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü Tarihi Şerafettin Cami’nin bakım ve onarımı için restorasyona başladı. bina sağlamlaştırma ve ve hat yazılarında düzenleme bakımının yapılacağı Şerafettin Camii, iskeleler kurulmaya başladı.

ibrahim-genc--(2).jpg

HAT YAZILARININ ORİJİNALİ ORTAYA ÇIKACAK

İç ve dış cephelerin restoresinin yapılacağının söyleyen Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Kurban Bayramından önce yer tespitlerinin ve neler yapılacağının belirlendiği bilgisini verdi. Dış ve iç bakımını kapsamlı olarak yapılacağını da aktaran İbrahim Genç, “Konya’da Selimiye ve Alaaddin Camileri gibi birçok caminin restorasyon çalışmasını başlattığımız gibi şimdi de Şerefettin Camiyi yapacağız. Selimiye Camisinin restorasyonu bu yıl bitirdiğimiz için sıradaki caminin Şerafettin olmasını belirledik. Camimiz geniş kapsamlı çalışmasında içerisinde oluşan bazı çatlaklar onarılacak. Daha çok iç onarım ağırlıklı olacak. Burada yapacağımız önemli işlerin başında da hat yazılarını düzenlenmesi ve bu yazıların altında kalan orijinal yazılar belirlenip gün yüzüne çıkartılacak. Dış cephede bakım ve onarım yapılarak caminin tarihi önemi daha iyi korunmuş olacak” dedi.

serafettin-cami--(2).jpg

CAMİ TAMAMEN KAPANMAYACAK

Şerafettin Camide yapılacak restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte ibadet hizmeti vermeye davam edeceğini de belirten Genç, caminin namazgah yeri ve giriş bölümünün bir kısmının ibadet için kullanılabileceğini aktardı. Yapılacak çalışmaların daha çok büyük kubbe ve mihrap çevresinde olacağını belirten Genç, “Şu anda caminin iç kısım bakımı için iskelelerimiz kurulmaya başlandı. Cami cemaatinin de rahatça ibadetini yapması için caminin giriş bölümünü ayrıldı. Caminin restore çalışması için gerekli yerlerde de tüm izinler alındı ve yer tespiti yapıldı. Bundan sonraki çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek” şeklinde konuştu. Caminin restore çalışmasının bitişi hakkında net bilginin olmadığını sözlerine ekleyen İbrahim Genç, özellikle hat yazılarının orijinalleri belirlendikten sonra kapsamlı bir çalışma olacağını söyledi. Ayrıca camide son zamanların en kapsamlı çalışması yapılacağının da altını çizen Genç, çalışmaların önümüzdeki günlerde hızlanacağını dile getirdi.

ALAADDİN CAMİDE SONA YAKLAŞILIYOR

Konya’nın önemli tarihi yapılarının başında gelen Alaaddin Tepesindeki Alaaddin Caminin restorasyon çalışması hakkında bilgi veren Genç, Caminin doğu kısmındaki çalışmanın bittiğini ve ibadete açıldığını söyledi. Batı kısmının da yakında biteceğini aktaran Genç, önümüzdeki günlerde Alaaddin Caminin tamamen ibadete açılacağının müjdesini verdi.

ŞERAFETTİN CAMİ SELÇUKLU’DAN MİRAS

Konya’da Hükümet konağının hemen kuzeyinde bulunan Şerafettin Camii ilk banisi olan Şeyh Şerafettin tarafından XIII. Yüzyılda yapılmıştır. Ardından 1444 yılında Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından onarılan cami zamanla harap olmuş, 1636 yılında Konyalı Mehmet Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıktırılarak yeniden yapılmıştır.

1636 yılında yapılan onarım inşaatında, önceki caminin sağlam malzemeleri, taş, mermer ve çinileri de kullanılmıştır. Kesme taş kaplamalı caminin kuzeyinde 7 kubbeli son cemaat yeri vardır. Üç kapılı olan caminin taç kapısı son cemaat yerindedir. Orta mekanı örten ana kubbe ise yüksek ve oldukça ferah olup 4 büyük 6 küçük ayağa oturtulmuştur.

serafettin-cami--(4).jpg

Şerafettin Camii’nin gövdesi kesme taşlardan büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbeyi 10 fil ayağı tutmakta ve güneyinde de bir yarım kubbe ile desteklenmektedir. Doğu, Batı ve Kuzey yönlerinde ikinci kat mahfelleri bulunmaktadır. Camide ayrıca Osmanlı Camii mimarisinin en mümeyyiz vasıflarından birisi olan bir cemaat yerine yer verilmiştir. Servet R. Çolak – Memleket