“Sera Ürünleri Yerine Dondurulmuş Gıdaları Tüketin”

“Sera Ürünleri Yerine Dondurulmuş Gıdaları Tüketin”

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Aybattı, dondurucuda muhafaza edilen sebze ve meyvelerin, kışın sera ürünleri yerine tüketilmesinin daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybattı, yaptığı açıklamada, özellikle yaz mevsiminde toplanan sebze ve meyvelerin uygun koşullarda derin dondurucularda muhafaza edilmesinin önemini anlattı. Dondurucularda saklanan besinlerle, hem kışın mahrum kalınmayacağını, hem de günlük tüketim listesinde vazgeçilmezler arasında yer alan domates, biber, salatalık gibi sebze ve meyvelerin en sağlıklı haliyle tüketebileceğini ifade eden Aybattı, şunları kaydetti: “Bazı besinleri uzun süre saklamak için kullanılan en sık ve etkili yöntemlerden biri dondurma işlemidir. Bu yöntemle besinler, çok düşük sıcaklıklarda bakteri faaliyetleri durdurularak uzun süre saklanabilir. Dondurma işlemi sayesinde mevsiminde olmadığımız meyve ve sebzeleri tüketme şansı elde edilebilir. Dondurma işlemi gıdaların kalite, tat, koku ve besin değerinin en iyi korunduğu saklama yöntemi olarak kabul edilir. İşlem sayesinde gıdalarda kimyasal ve biyokimyasal değişmeler asgariye indirilerek en doğal haliyle korunması sağlanır. Ev ortamında hazırlanan gıdalar koruyucu katkı maddesi içermez.

Dondurma işleminin kalitesi çözdürme işlemiyle yakından ilişkilidir. Çözdürme işlemi, doğru uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuzluklar meydana gelebilir. Doğru çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Çözdürme işlemi buzdolabının normal rafında bekletilerek yapılmalı, güneş altında bekletilerek, kalorifer üzerinde ya da sıcak suda çözdürme işlemi yapılmamalıdır. Sadece bir kerede çözdürülüp tüketilmeli, çözülen besin tekrar dondurulmamalıdır.”Haber Merkezi