Senegal’de muhalefet hükümeti protesto etti

Senegal’de muhalefet hükümeti protesto etti

Burgiba meydanında toplanan muhalifler, hükümet karşıtı sloganlar atarak Obelisk Bağımsızlık Meydanı’na yürüdü

DAKAR (AA) – Senegal’in başkenti Dakar’da toplanan binlerce kişi, hükümeti protesto etti.

Muhalefet koalisyonunun çağrısı üzerine Burgiba meydanında toplanan muhalifler, hükümet karşıtı sloganlar atarak Obelisk Bağımsızlık Meydanı’na yürüdü.

Tutuklu Dakar Belediye Başkanı Khalifa Sall’ın serbest bırakılmasını talep eden protestocular, “Yolsuzluğa hayır”, “Senegal’in menfaatini koru”, “Önce Senegal”, “Çoğunluğun tahakkümüne hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

Afrika için Demokrasi ve Sosyalizm Partisi (AJ/PADS) Genel Sekreteri Mamadou Diop, basın mensuplarına yaptığı açıklamada protestoya Demokratik Seçim İnisiyatifi adı altında 25 kuruluşun ve de muhalefet partilerinin katıldığını söyledi.

Senegal’de bağımsız ve şeffaf bir seçim sistemi istediklerini belirten Diop, iktidar partisinin 2016’da yaptığı değişiklikle şaibeli bir seçim sistemi getirdiğini savundu.

Eski başbakanlardan Abdullah Mbaye de Senegal’de seçimlerin artık şeffaf olmadığını ileri sürdü.

Senegal halkı, 20 Mart 2016’da düzenlenen anayasa değişikliği referandumunda, "Devlet başkanının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi ve arka arkaya en fazla iki dönem görev yapabilmesi, Yerel Yönetimler Yüksek Konseyinin kurulması, Anayasa Mahkemesinin üye sayısının 5'ten 7'ye çıkarılması, vatandaşlara doğal kaynaklara ulaşma hakkı tanınması ve muhalefete statü verilmesi" gibi maddeleri onaylamıştı.

Kayıtlı yaklaşık 5,5 milyon seçmenin bulunduğu ülkede referanduma katılım yüzde 40'ta kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :