Selvi: TEOG öğrenciyi eğitim dışına itiyor

Selvi: TEOG öğrenciyi eğitim dışına itiyor

Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, TEOG sistemi öğrenciyi okuldan uzaklaştırmaktadır. Bu sistem değişmeli diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında yaptığı açıklamada, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu açıklamaya destek Eğitim-Bir-Sen’den geldi. Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, TEOG sistemi öğrenciyi okuldan uzaklaştırmaktadır. Bu sistem değişmeli diye konuştu

 

Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, TEOG ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu. M. Ali Elmacı'ya özel açıklamalar yapan Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi sistemin değişmesi gerektiğini Eğitim Bir Sen olarak en başından beri savunduklarını ifade ederek, TEOG sistemi yüzünden "lise çağındaki her 100 gençten 15’i eğitimin dışında" dedi.

SİSTEMİN ÜRETTİĞİ ÜÇ TANE PROBLEM VAR

Okullar arası başarı farklarının eğitimle giderilemeyeceğinin bu sistemle olamayacağının altını çizen Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, "Teog'la ilgili tartışmalar Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla başladı. Esasında bu değerlendirme sınav sistemiyle alakalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nca çoktandır tartışılıyor. Lise geçişlerinde sınavla öğrencilerin 8. sınıftan 9. sınıfa geçiş adı altında sınavlar gerçekleştirildi. En son uygulama ise TEOG sistemiydi. TEOG sisteminin üç tane ürettiği problem var. Bunlardan bir tanesi, bu sistem öğrencilerin bir kısmını örgün eğitimden açık öğretime kaydırıyor. İkinci önemli bir problem ise, öğrencilerimizin aldıkları puanlar doğrultusunda uzak okullara-ilçelere yönlendirerek eğitimde başarıyı engelleyebiliyor. Üçüncü problem de okullar öğrencileri puan sistemiyle aldıkları için gruplaşmalar oluyor. Bu yüzden okullar arasında başarı farklılıklarının eğitim ve öğretimle giderilmesi bu şartlarda mümkün değil. Bundan dolayı biz incelemelerimizi yaptık 2016 eğitim izleme ve değerlendirme raporunu yayınladık sonuçlarda gördüğümüz ise 9.sınıflar mevcut dersleri tam olarak anlayamadığı için devamsızlıklarda artış oldu. Bu raporda yer alan bazı başlıklar önemliydi." şeklinde konuştu.

LİSE ÇAĞINDAKİ HER 100 GENÇTEN 15’İ EĞİTİMİN DIŞINDA

2016 yılındaki raporda bu realiteyi gösterdiklerini de hatırlatan Selvi, "Ortaöğretimin 2012 yılından itibaren zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla bu kademede okullaşma oranları son yıllarda ciddi artış göstermiştir. Ancak, ortaöğretimi kapsayan 14-17 yaş grubundaki her 100 öğrenciden yaklaşık 15’i eğitimine devam etmemektedir. Bu durum, yeni politikaların geliştirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Yani geçen yıl yapılan değişiklikle, TEOG yerleştirmelerinde herhangi bir örgün öğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler zorunlu olarak açık öğretim lisesine yerleştirilmektedir. Ayrıca, iki yıl üst üste sınıf tekrarı yapan lise öğrencileri de açık ortaöğretime kaydırılmaktadır. Bu durum öğrencilerin eğitimden soğumasına da yol açmaktadır. Buna bağlı olarak, açık öğretim lisesi, öğrencileri için nitelikli bir alternatif olmaktan ziyade sistemde başarısız öğrencilerin yönlendirildiği depo kurum haline gelmiştir." ifadesini kullandı.

AÇIK ÖĞRETİMDEKİ ÖĞRENCİ ARTIŞI SİNYAL VERİYOR

Bu sistemle birlikte her 4 öğrenciden biri açık ortaöğretime kaymaktadır diyen Latif Selvi, "Açık öğretimde (ortaokul ve lise) öğrenim gören toplam öğrenci sayısı 2007 yılından itibaren sürekli artış göstermektedir. 2015 yılında toplam 1.874.210 açık öğretim öğrencisi bulunurken, bu öğrencilerin 1.536.135’i açık lise öğrencisi, 338.075’i ise açık öğretim ortaokulu öğrencisidir. Ortaöğretimde, 2015 yılı başında açık öğretim öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 26,45’i bulmuştur. Başka bir ifadeyle, her dört öğrenciden biri açık ortaöğretim lisesine gitmiştir." cümleleriyle Eğitim Bir Sen'in 2016'daki  raporunu hatırlattı.

OKULLAR NORMAL YOLLA ÖĞRENCİ ALMALI

TEOG sisteminden kaynaklanan 9’uncu sınıf travmasının bütün bir eğitim ve öğretimi negatif etkilediğine işaret eden Selvi, “Bu sistemin değişmesi lazım. Ancak Cumhurbaşkanımız burada diyor ki, "okullar icabında sınav yapsın." Sınav ya eleme için ya başarı seviyesini tespit etmek için yapılır. Bizim kanaatimizce sınav merkezi olarak yapılabilir ama çok az sayıda okul, sınavla öğrenci almalı, diğer okullar normal yollarla öğrenci almalıdır. Ancak sınava dâhil olan okul sayısı az olmalı ve buna da üst seviye öğrencileri tespit edip yönlendireceğimiz okullar olmalı. Bunun belli bir seviyede geriye dönüş tarafı var Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve bazı endüstri meslek liseleri bazı imam hatip liseleri Anadolu Liseleri sınavı kapsamına dâhil edilebilir. Bu okullar da veliler e-kayıt sistemiyle veya okul başarılarına bağlı olarak istihdam edilebilir." şeklinde konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket