Selçukya’dan Karaman çıkarması

Selçukya’dan Karaman çıkarması

Sürekli hale getirdiği şiir geceleri ile Konya'da bir ilki gerçekleştiren, farklı konu ve konuklarla sohbet geceleri düzenleyen Selçukya Kültür Sanat Derneği, kültür gezilerine başladı.

 

Sürekli hale getirdiği şiir geceleri ile Konya'da bir ilki gerçekleştiren, farklı konu ve konuklarla sohbet geceleri düzenleyen Selçukya Kültür Sanat Derneği, kültür gezilerine başladı.

İlk geziyi Anadolu'da Türk İslam kültürünün ilk tohumlarının atıldığı Karaman'a yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Selçukya Gezileri koordinatörü Mustafa Karaçelebi, benzer etkinliklerin sürekli hale getirilerek devam edeceğinin işaretini verdi. Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Avukat Fatma Şeref Polat ise, “Gezmek. yerinde görmek, hissetmek , yazmak ve fotoğraflamak , gizli ya da geride kalmış güzelliklerin, değerlerin keşfi ve tanıtımı için çok önemli ve kültürümüzün gelişerek devamı için gerekli diye düşünüyoruz. Anadolu’nun hiç yazılmamış ve resmi çekilmemiş hikayelerinin peşine düşmek istiyoruz.” dedi. Polat, Mevlana Ailesi başta olmak üzere Yunus Emre ve Şeyh Edebali gibi Selçuklu döneminin önemli şahsiyetlerinin yolunun Karaman'dan geçtiğini ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ata Yurdu olan ilimizin henüz keşfedilmemiş birçok değeri barındırdığını dikkat çekti. Gezinin ilk durağı olan Yollarbaşı(İlistra) Köyünde araştırmacı yazar Kemal Arabacı tarafından karşılanan gezi grubu Selçuklu Dönemi'nden kalma Camii Kebir ve Pelitaltı Camilerini ziyaret ederek beldenin antik çağlara uzanan tarihi hakkında geniş bilgi aldı. Sonra Köy Muhtarı Hacı Ali Küçükberber tarafından geleneksel sıcak bazlama ve bidik ile köy kahvaltısında ağırlanan ekip köylülerin misafirperverliği uğurlandı. Karaman Kalesi , Mevlana'nın annesi Mümine Hatun Türbesi, Karaman Müzesi, Tartanzade Konağı gibi tarihi ve turistik mekanlar arkeolog ve rehberler eşliğinde ziyaret edildi. Tartanzade Konağı’nda ailenin temsilcileri Remzi Tartan ve Ömer Nazım Boynukalın tarafından bilgilendirilen gezi grubu dünyanın en ilginç tahıl ambarlarından Taşkale’ye doğru yola çıktı güzergahta Yeşildere, Akköprü, Marazan Mağaraları gibi eşsiz güzellikleri usta objektiflerce ölümsüzleştirdi. Taşkale Muhtarı Hasan Karaca, yöre ve tarihi hakkında bilgi verirken, Atatürk'ün aile şeceresinin yer aldığı tabloları, geziye katılanlara hediye etti. Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat ise içinde Taşkale ile ilgili bir yazının da yer aldığı 4. Uluslararası Ahlat Kültür Sanat Sempozyumu kitabını ,eserde bir Bildirisi de bulunan Öksüz Ozan Ahmet Yıldırım ile birlikte Muhtar Hasan Karaca’ya imzalayarak takdim etti. Tarih  Prof Dr.Alaattin Aköz , Prof .Dr. Hüseyin Muşmal, Gezgin Yürek Zeki Oğuz, Anadolu Fotoğrafçısı Bayram Kabadayı, Yaşar Uzun ,Naci İdil, Gazeteci Hikmet Peker, Şair Hasan Ukdem , Yakup Çak,Mustafa Remzi Samancı , Bayram Sarıtaş ile yazar ve gezginlerin katıldığı gezi toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

selcuya’dan-karaman--(1).jpg

Etiketler :