Selçukya’da Yunak konuşuldu

Selçukya’da Yunak konuşuldu

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde Bu hafta Geçmişten Günümüze Yunak ve Aşık Molla Rahim konuşuldu.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında;Yunak ilçesinin keşfedilmeyi beklenen saklı bir güzellik olduğunu ifade etti. Şahin, Yunak'ın bünyesinde farklı kültürlerin barındıran şirin ve yeşil bir ilçe olduğunu belirterek konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Kazim Ürün'ü kürsüye davet etti. Prof. Dr. Ahmet Kazim Ürün konuşmasında doğup büyüdüğü memlekete vefa göstermek adına yaptığı araştırmaların  askerlik günlerinde başladığı ve Askerliği Milli Savunma Bakanlığı'nda yapması hasebi ile ilk olarak Çanakkale Şehidi dedesinin arşiv kayıtları ile beraber Yunak ve Çeltik yöresinin Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehit gazi envanterlerinin yanı sıra o döneme ait çeşitli verileri Yunak ve Çeltik Havalisi Şehit ve Gazileri adında kitaplaştırdığını ve yine Geçmişten Günümüze Yunak adlı kitapla ilçenin tarihi kültürel ve sosyolojik durumunu anlatmaya çalıştığını ifade ederek son olarak ise ilçenin yetiştirmiş olduğu önemli isimlerden Aşık Molla Rahim ve Şiirlerini inceleyen bir çalışmaya imza attığını dile getirdi.

Eski fotoğraflar ve arşiv kayıtları ile Yunak'ı anlatan konuşmacı Ürün, yetkililere çağrıda bulunarak Yunak Karataş Mahallesinde girişi bulunan yer altı şehrinin biran önce incelenerek turizme kazandırılmasını talep etti. Erken Hristiyanlık dönemine ait tahminen iki katlı olduğu sanılan yer altı şehrinin turizme kazandırılması halinde ilçenin ikinci bir Kapadokya olması ihtimaline dikkat çeken Ürün, Yunak Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne de çağrıda bulundu. Program Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat'ın teşekkür konuşmasının akabinde Yunak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Özel tarafından konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Kazim Ürün'e teşekkür plaketi takdim edilmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

selcukya’da-yunak-konusuldu--(3).jpg