Selçukya’da Konya Efsaneleri anlatıldı

Selçukya’da Konya Efsaneleri anlatıldı

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Tarihçi Yazar Prof. Dr Hüseyin Muşmal, Konya Efsanelerini anlattı

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Tarihçi Yazar Prof. Dr Hüseyin Muşmal, Konya Efsanelerini anlattı. Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında; Türk tarihinde efsanelerin önemli yer tuttuğunu belirterek özellikle sözlü edebiyat döneminde oluşan olayların efsanevi bir şekilde destanlaştığını söyleyerek her şehrin her topluluğun kendine göre efsanelerinin olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal konuşmasında, “Tarih ve efsaneyi birbirinden ayırmak ne kadar mümkündür tartışmalı bir konudur. Ünlü bir tarihçi der ki: Efsaneler tarihin kız kardeşidir. Çünkü efsaneler gerçek olmasa bile dönemin, insanları, mekânları, şartları hakkında bize önemli bilgiler de verir. Çünkü efsaneler uydurma ve yakıştırma yolu ile halkın hayal gücünden kaynaklanan bir kurgu üzerine üretilmesine rağmen yer, zaman ve kahramanlar genelde gerçektir. Sadece gerçek kahramanlar ya da olaylara olağanüstü öğeler eklenmiştir. Bu yüzden sözlü kültürümüzün bu ürünlerinde mantık aramak mümkün değildir." dedi. Daha sonra Konya'nın isim efsanesinden başlayarak Alaattin tepesinin yığılması, İnce Minarenin göğe uçması, Mevlana Dergâhında medfun Horasan erenlerin Kıbrıs Barış Harekâtına katılması gibi şehir efsanelerini tarihi gerçeklerle karşılaştırarak ele aldı. Daha sonra yazar arkadaşı Fatih Babaoğlu ile derleyip kaleme aldıkları Beyşehir Efsanelerinden oluşan Esatir ve Akşehir efsanelerinden oluşan Rivayet isimli kitapları hakkında kısa bilgi veren yazar: Efsanelerimizin kültür ve edebiyatın bir parçası olarak dünya sanatında farklı şekillerde değerlendirildiğini söyledi. Bundan yola çıkarak yaptıkları derleme üzerinde "yeniden yazım" metodu kullanarak efsaneleri canlandırıcı öğelerle kahramanlar ekleyerek farklı bir yorumla sunduklarını dile getirdi.

 

Dernek Başkanı Av. Fatma Şeref Polat'ın yapmış olduğu kapanış konuşmasının akabinde Konya Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanı ve Selçukya müdavimlerinden Şair Yazar Salih Sedat Ersöz, Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’a günün anısına plaket takdim etti. Program günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.