Selçukya’da İslam’da Kadın konuşuldu

Selçukya’da İslam’da Kadın konuşuldu

Konya Fikir Sanat ve Kültür Adamları Derneği'nin her hafta düzenlemiş olduğu Selçukya Sohbetleri’nde ilahiyatçı Yazar Galip Ayata konuştu

 

İslam'da kadının sosyal ve siyasal konumu başlıklı söyleşide Ayata ,tarih boyu tartışılan önemli başlıkları değerlendirdi. Kadının yaratılışından başlayan tartışmaları kutsal metinleri karşılaştırarak tüm ayrıntısıyla gözler önüne seren konuşmacı Kuranı Kerim'de ve hadislerde eğe kemiği konusunun geçmediğini Tam aksine Allah'ın erkek ve kadını aynı nefisten aynı öz ve cevherden yarattığını yaratılış bakımından eşit ama farklı olduklarını dile getirdi. daha sonra kadının erkekten daha aşağı kabul edildiği Muharref İncil ve Tevrat'tan önemli örnekler okudu. İslam’da yeri olmayan bu anlayışın zaman içinde çeşitli kanallarla hadislerin içine nasıl sızdırıldığını anlattı. Kadının şahitliği, evlenme, boşanma, ticaret yapma gibi hakları evlenme yaşı haremlik-selamlık meselesi ve benzeri başlıkların Kuran ayetleri ışığında aydınlatıldığı konuşma ilgi  ile izlendi.

ÖRNEKLERLE DESTEKLEDİ

İlahiyatçı Yazar Galip Ayata “Bütün bu bilgiler elimizde olmasa bile, en büyük örneğimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’ın hayatı ve davranışları ortada iken bunları tartışmaya bile gerek yoktu.” diye sözlerini bağlarken Hz. Peygamber dönemindeki Müslüman kadın ve erkeklerin savaş-barış , siyaset-ticaret ve sosyal hayattaki dayanışmalı çalışmalarından örnekler verdi. Söyleşi sonrasında Konya Fikir Sanat ve Kültür Adamları Derneği 2.Başkanı Fatma Şeref Polat  tarafından, Galip Ayata’ya teşekkür plaketi takdim edildi. Program şehirde ilgi ile takip edilen, şairlerin yeni şiirlerini sunduğu Selçukya Şiir Geceleri ile devam etti.

Haber Merkezi

selcukya’da-islam’da-kadin--(3).jpg