Selçukya’da Çanakkale Konuşuldu

Selçukya’da Çanakkale Konuşuldu

Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği’nin her hafta Konya Büyükşehir Belediyesi Kılıçaslan Konferans Salonunda düzenlemiş olduğu Selçukya Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Folklorcu Araştırmacı-Yazar İsmail Detseli idi.

Yazar doğup büyüdüğü Kilistra köyü ve civarından Çanakkale’de bir çok şehit verildiğini anlatarak sözlerine başladı. Sadece kendi köyünden 28 şehit ismi hatırladığını sözlerine ekledi. Bir çok şehit eşi ile tanıştığını çocukluğunda onlara hizmet ettiğini ve bu yolla daha o yaşlarda Çanakkale’ye karşı gönlünde farklı bir sevgi oluştuğunu söyledi.
Bu yüzden Çanakkale’ye bir çok kez gittiğini oraları karış karış gezdiğini ve kendisine anlatılan anıların geçtiği toprakları ağlayarak dolaştığını anlattı.  Yazar Detseli , Çanakkale’de eşi şehit  olan bir kadının anılarıyla sözlerine devam etti. Eşi cepheye giderken hamile olan kadın künyesi gelmediği için oğlu doğduktan 14 sene sonra o zamanın şartlarında at arabasıyla günlerce süren yolculukla oğlu ile birlikte Çanakkale’ye gitmiş ve eşinin mezarını aramıştı. Ve sonunda yorgunluktan bitap düştüğü bir gece onu rüyasında görmüş eşi ona az ilerideki çatal çam ağacının dibinde olduğunu söylemişti. Ve söylenen yerde gerçekten çatal bir çam ağacı bulan kadın, onun dibinde ki toprakla bir süre konuşup vedalaşmış tekrar Konya’ya köyüne gelmişti. Ayrıca İsmail Detseli köylülerinden dinlediği sefere uğurlama türküleri ve manilerinden de örnekler verdi. Yaşanmış bir çok canlı hikaye sunarak izleyicileri duygulandırdı.  Daha sonra konuklar arasından Çanakkale ve kahramanlık konulu şiirler yazan şairler şiir okudu. sanatçı ve öğretmen Mustafa Karaçelebi birkaç türkü ile programa renk verdi. Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci'nin , İsmail Detseli'ye kısa teşekkür konuşması ile programı sona erdi.