Selçukya’da Büyük Tarihi Yalanlar konuşuldu

Selçukya’da Büyük Tarihi Yalanlar konuşuldu

Selçukya Kültür Sanat Derneğinin, bu haftaki konuğu tarihçi Prof. Dr. Alaattin Aköz, günümüzdeki tarih algısını anlattı.

 

Selçukya Sohbetleri Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin’in konuşmasıyla başlayan program, S.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü , Yeniçağ Tarihi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Alaattin Aköz’ün Tarih, Tarihçilik ve tarihi algılamasındaki sorunları anlattığı söyleşi ile devam etti. Aköz, burada yaptığı konuşmada, “Bazı meslekler var ki toplumun tamamının ortak mesleği gibidir: Bunlardan biri de tarihtir. En kolay meslek olarak kabul edilir hatta birkaç cümle bilmek bu mesleği icara etmek için yeterli gibidir. Ama mesuliyet kısmına gelince hiç kimse bunun mesuliyetini üstlenmez. Yanlış bir cümle söylersiniz bir şey olmaz. İnsan hayatına doğrudan görünür bir etkisi yoktur. İlk başta görülemez çünkü. Fakat bunların tahribatı bir tıp hekimin hastasını yanlış teşhis ile öldürmesinden daha kötüdür. Tahribatı derindir ve süreklidir, fark edilmez ama uzun zaman yayılır nesillere sirayet eder. Tarih bilgisinin yetersiz ve araştırma gerçeği öğrenme merakının düşük olduğu toplumlarda, kurgu ve senaryonun kaçınılmaz olduğu roman ve film, dizi gibi aslında tarihi kaynak olmayan çalışmalar halk tarafından tarihi bilgi gibi okunuyor. Bu yüzden tarihi doğru yansıtma konusunda yazar ve senaristlerin de sorumluğunun olduğunu düşünüyorum” dedi.

selcukya’da-buyuk-tarihi--(1).jpg

POLAT’TAN TEŞEKKÜR

Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat verilen bilgiler için teşekkür ederken,

“Hocamızın örneklerinden anlıyoruz ki yanıldığımız yanlış anladığımız o kadar tarihi bilgi var ki zannediyorum tarih algımızı düzeltebilirsek toplumumuzdaki bir çok sorunu temelden düzeltmiş olacağız” dedi. Prof. Dr. Alaattin Aköz’e Selçukya Kültür Sanat Derneğinin hazırlamış olduğu teşekkür plaketi ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal tarafından takdim edildi.

selcukya’da-buyuk-tarihi--(3).jpg

Etiketler :