Selçuk’ta Yerli Üretim ve Milli Düşüncenin Önemi Anlatıldı

Selçuk’ta Yerli Üretim ve Milli Düşüncenin Önemi Anlatıldı

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen “%100 Yerli Üretim % Milli Düşünce” sempozyumu, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma AK Parti Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız,  Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ve Prof. Dr. Mehmet Okka, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Konya İl Başkanı Abdurrahman Yasin Gündüz, dekanlar, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu İl Başkanı Abdurrahman Yasin Gündüz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumun genç nesiller adına önemli ve kapsamlı bir program olduğunu belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

 

“ÜNİVERSİTELER ŞEHİRLERİN LOKOMOTİFİDİR”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, üniversite olarak ev sahibi olmaktan duyduğu memnuniyet ifade ederek, Afrin’de ve yurt içinde terörle mücadelede şehit olan güvenlik güçlerine rahmet diledi. Selçuk Üniversitesi olarak yerli, milli ve bilimsel olma sloganıyla hareket ettiklerini aktaran Prof. Dr. Okka, “Üniversite olarak gerçek anlamda, yerli ve milli olabilmek için ciddi girişimlerimiz var. Bunlardan bir tanesi ilaç mükemmeliyet merkezi. Şu anda yapılan yardımlarla ve hükümetimizin yardımlarıyla bunu faaliyete geçireceğiz. Çok acı bir şey; Türkiye’de ‘ilaç mükemmeliyet merkezi’ diye bir merkez yok. Geliştirebildiğimiz şu anda hiçbir ilaç formülü yok. İnşallah bunun üzerinde çalışmalarımız var. Beğenmediğimiz pek çok ülkede bu merkezlerden 4-5 tane var. Bizde niye olmasın? Niye bir ilacı biz geliştiremeyelim? 10 gram bir ilaç için biz niye bir gemi dolusu buğday verelim? Aşı merkezimiz gündeme geliyor. Aşıyı da inşallah biz üreteceğiz. Gerekli olan tüm aşı sistemlerini kurumumuzda üretmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde silah sanayiyle ilgili Huğlu’da test merkezimizi kurma aşamamız var. Giderek daha mükemmel, ordumuza yardımcı olabileceğimiz, savunma sistemine yardımcı olabileceğimiz silahlar üretmeye çalışıyoruz. Yine aynı şekilde savunma sanayi ve diğer savunma sistemleriyle ilgili ciddi anlamda çalışmalarımız bulunuyor. Bu konuda elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Şimdi teknik bir üniversite kurulumu söz konusu. Konyamız için bu daha büyük bir gelişme. Oradaki hedefimiz üniversite sanayi işbirliğini sağlamak ve gerçek anlamda şehirle bütünleşmiş, sanayiyle bütünleşmiş bir üniversiteyi oluşturmak. Çünkü üniversiteler, şehirlerin lokomotifidir. Bu anlamda ellerindeki teknolojiyi, bilgiyi şehre, sanayiye, bilime aktarmakla mükellefler. Selçuk Üniversitesi olarak tüm gayemiz bu. Hepinize saygılar sunuyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

“2023’TE ÖNEMLİ HEDEFLERİMİZ VAR”

AK Parti Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, sempozyumu düzenleme konusunda Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’nu tebrik ederek, ev sahipliğinden dolayı Selçuk Üniversitesi’ni kutladı. Yerli üretim ve milli düşüncenin önemini belirten Altunyaldız, “Yerli ve milli kurgularken bunun temel parametreleri nedir? Ne yapmalıyız? Neredeyiz ve nereye doğru gidiyoruz? Medeniyet olarak özellikle son 200 yılda arzu ettiğimiz yerde değiliz. Tarihte çok önemli işler yapmışız. Gerçekten bizi gururlandıran işler yapmışız. Ancak geçmişin büyüklüğü, geleceğin büyüklüğüyle ve yaptıklarımız, yapabileceğimiz hayallerimiz ile bütünleşmez ve onu pratiğe geçiremezsek mutlu olamayız ya da gerçekten bu medeniyeti ileriye doğru taşıyamayız. Düşünce sistematiğinde ilmin, bilimin, düşüncenin önce sahibi olacağız. Bilmek; güçtür, değerdir, ışıktır, aydınlıktır, inanmaktır, inşadır, müjdedir. O zaman bilmek ve okumak zorundayız. Yerel düşünüp küresel formlarda hareket edebilen bir dünya görüşüne ve vizyona sahip olmalıyız. Dünyada özellikle 2023’te çok önemli hedeflerimiz var. Ekonomide, bilimde, ihracatta, teknolojide ve markalaşmada hedeflerimiz var” diye konuştu.

 

“KONYA BİR SANAYİ ŞEHRİ”

Açılış konuşmalarının ardından, moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka’nın yaptığı birinci oturuma geçildi. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin gelişim gösterme noktasında iyi bir yolda olduğunu belirterek, gelecekte daha da iyi bir konuma geleceği inancında olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’nin gıda üretimi konusunda kendine yetecek düzeye ulaşacağı umudunda olduğunu anlatan Öztürk, katma değeri yüksek ürünler üretmenin gelişmeye olan etkilerini anlattı.  Sanayi Odası Meclis Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, Konya’nın bir sanayi şehri olduğunu ifade ederek, Ar-Ge çalışmalarının önemini aktardı. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, tohumculuk konusunda çeşitli kurum ve kuruluşlarla tohum ve gen projesine ilişkin çalışmada bulunduklarını dile getirdi.

Birinci oturumun sonrasında, KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Ünsaçar’ın moderatörlüğünde, Zade, Selva, Huğlu, Safa Tarım, Atiker Yazılım, Saraylı, Torku, Sitrett Tiryaki Kimya yönetici/temsilcilerinin panelistliğinde ikinci oturum geçildi.

Sempozyumda staj çekilişi, fabrika gezisine yönelik çekiliş, hediye ve plaket takdimi de gerçekleştirildi. Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından oluşturulan standlarda öğrencilere bilgi verildi.Ferit Hepokur-Memleket