Selçuk’ta “Tarım, Ekonomi ve Modernizasyon” Konferansı Yapıldı

Selçuk’ta “Tarım, Ekonomi ve Modernizasyon” Konferansı Yapıldı

Selçuk Üniversitesi’nin düzenlediği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı “Tarım, Ekonomi ve Modernizasyon” konulu konferans gerçekleştirildi

İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi konferans salonunda düzenlenen “Tarım, Ekonomi ve Modernizasyon” konulu konferansa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, “Sevgili gençler siz ülkemizin nasıl teminatıysanız tarım da ülkemizin geleceğinin teminatıdır. Eskiden sadece gıdayla anılan tarım, bugün çevre ve enerjiyle de anılmaya başlanmıştır. Bu bakımdan tarım, sadece ziraat ve veterinerlik değil, bütün bilim dallarının içine alan bir sektördür. Bir ülkede tarımsal üretim yeterliyse o ülkenin geleceği de garanti altındadır. Bu konferans sizin de geleceğe hazırlanmanızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Tarım, Ekonomi ve Modernizasyon” konulu konferansın önemine dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in deneyim ve tecrübelerinin büyük olduğunu belirterek, kitaplardaki teorik bilgilerden çok daha büyük önem arz ettiğini söyledi.

 “TEMSİLDE ADALET VE YÖNETİMDE İSTİKRAR 25 HAZİRAN’DA SAĞLANACAKTIR”

Selçuk Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik,  dünya ve ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Dünya ve Türkiye gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Çelik, “Doğu ve Batı arasında son derece gerilimli bir dönem yaşanıyor. Bu gerilim aslında Orta Doğu merkezli bir gerilimdir. Ülkemizde ise seçim süreci ve tarihi belirlendi.  Hem ülkemiz açısından hem bölgemiz açısından sorunların yaşandığı hem de küresel anlamda birçok planların yapıldığı bir süreçteyiz. Türkiye, başkasının kurduğu oyuna nesne olacağına kendi politikalarının öznesi olurum, anlayışını hâkim kıldığı için Türkiye’ye bu projelerin şu an itibariyle sökmediğini bilmenizi isterim. Böyle bir ortamda Türkiye 24 Haziran seçim sürecine gidiyor.  Umuyoruz ki 25 Haziran’da daha istikrarlı, kaptanının seçmiş olduğu hedefleri doğrultusunda koşan bir Türkiye, 25’inden sonra yeni yoluna koyulur. Temsilde adalet, yönetimde istikrar 25’inde sağlanacaktır” diye konuştu.

“DÜNYADA GIDA VE SUYA ULAŞMA SORUNU YAŞANIYOR”

En önemli gündem maddesinin dün, bugün ve yarın da tarım olduğunun altını çizen Milletvekili Çelik, “Tarım, hiç eskimeyecek olan bir gündem maddesidir. Medeniyetlerin kuruluşunda tarım ana görev ifa etmiştir. Birçok medeniyetin tarıma dayalı olduğunu biliyorsunuz.

 Küresel anlamda baktığınız zaman 4,9 milyar hektar dünyada tarıma elverişli arazi var. Bu arazilerin 1,4 milyar hektarı arazi kullanılabiliyor. Dünyadaki toplam üretim hâsılası yaklaşık 76 trilyon dolardır. Tarım ürünlerinin buradaki payı 3,2 trilyon dolardır. Şu an dünyada 51 ülkede gıdaya ulaşma sorunu var. 90 ülke ise suya erişimde sıkıntı yaşıyor. 141 ülkede gıda ve suya erişimde ciddi sorunlar yaşanıyor. Dünyada 7,5 milyar insandan 2 milyarı açlık ve yoksullukla savaşıyor. 800 milyon insan çok perişan durumda çünkü açlar. Ama buna karşı 650 milyon insan ve toplamda da 1,9 milyar insan ise obez veya aşırı kilolu olduğunu görüyoruz. Tablo dünyada bu şekildedir” şeklinde konuştu.

“MESLEĞİNİZİ TOPRAKLA BULUŞARAK İCRA EDİN”

 Öğrencilere tavsiyelerden bulunan Şanlıurfa Milletvekili Çelik, bilgi birikimlerini mutlaka sahada değerlendirmelerini, mesleklerini toprakla buluşarak icra etmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’de tarımı rakamlarla açıklayan Şanlıurfa Milletvekili Çelik, “Türkiye’de 24 milyon hektar tarıma elverişli arazimiz, 3 milyon çiftçimiz, 14,6 milyon meramız ve 1 milyon hektar su alanımız var.  Tarım Bakanlığı yaptığım dönemde tarımda planlı bir yönetim olmadığını gördük. Bu durumun üreticiye çok ciddi faturaları oldu. Türkiye’yi 941 havzaya bölerek havza bazlı destekleme modeline geçtik. Havzayı ülke ihtiyaçlarına göre belirleyerek yolumuza koyulduk. Bu çok tarihi bir karardır. Tarımda desteklemeler arttı. Türkiye’de 192 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Toprağın bilinçsizce kullanımı neticesinde organik madde oranını arttırmak için 941 havzaya gübre kılavuzu dağıttık. Toplulaştırma, sulama ve tohum sektöründe birtakım çalışmalar yaptık. Tüm tespit ettiğimiz projelerimizin adına milli tarım dedik. Çünkü eğitim, savunma ve kutsal topraklarımızdaki üretim anlayışı da mutlaka milli olmalıdır” dedi. Türkiye’de 1990 yılında 42 milyon hektar olan toprak alanının 2017 yılında 88 milyona düştüğünü belirten Şanlıurfa Milletvekili Çelik, “4 milyon hektar arazi betonlaşmış. Bu şekilde gidersek Türkiye’nin toprağı saksıda olacak.  Betonlaşma anlayışı sürerse 100 yıl sonra gelecek nesiller toprağı göremeyecek. Tarımda ürettiklerimize katma değer sağlamak gerekiyor. İnovasyonun yanında markalaşma son derece önemlidir” diye konuştu. Program sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’e hediye takdiminde bulundu.

REKTÖR ŞAHİN’E ZİYARET

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik ve AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’i ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Çelik’e bir tablo hediye etti.

resim2112.JPGselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(5).jpgselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(6).jpg

resim999.JPGselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(9).jpgselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(10).jpgselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(11).jpgresim9995.JPGselcukta-tarim-ve-ekonomi-konferansi--(13).jpg