Selçuk’ta “Rehberin Günlüğü” Adlı Panel Gerçekleştirildi

Selçuk’ta “Rehberin Günlüğü” Adlı Panel Gerçekleştirildi

21 Şubat Dünya Rehberler Günü nedeniyle Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu “ Rehberin Günlüğü” isimli panel Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirdi

Program kapsamında konuşmacılar rehberlik mesleğinin önemine vurgu yaparak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Panele, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Başoda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberleri İbrahim Mayda, Calalettin Deveci, Çiğdem Arıcan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, medeniyetin kapısını açacak anahtarın rehber adayı olan öğrencilerin elinde olduğunu belirterek” Biz bu bilinçle öncelikle Türkiye’deki kültürel mirasın önemini tarihçi sıfatımızla, kültür tarihi ekseninde daha doğru bir zemine oturtmaya ve daha anlamlı hale getirmeye çalıştık” dedi.

resim7652315.JPG

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(3).jpg

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(4).jpg

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(5).jpg

DÜNYANIN SİZE İHTİYACI VAR!

Türkiye açısından rehberliğin önemine de değinen Prof. Dr. Uyanık, “Türkiye Cumhuriyeti devleti de bir rehberdir medeniyet açısından. Türk İslam Medeniyeti adına dünyanın size ihtiyacı var. İslam medeniyetinin rehberliğine ihtiyacı var. Özellikle rehberlik alanında çalışan bu bilince sahip öğrenciler, dünyanın medeniyet ayarını sizler ölçeceksiniz. Bugün dünyanın iki yüzlü bir çok sömürgeci adına vahşi dünya adına dünyanın her yerini yakıp yıkan bu insanlığı sizler yöneteceksiniz. Bugün Suriye’de Cehennemi yaşayan o insanları sizlerin rehberliği sayesinde biz daha iyi anlatacağız. Burada öldürülen katledilen çocukları ve Türkiye’nin rehberliğini bugün Afrin’de kahraman ordumuzun kahraman evlatlarımızın rehberliğini sizler yapacaksınız ve Türkiye adına bunu sizler göstereceksiniz. Size ihtiyacı var dediğim yer burası” şeklinde konuştu. Panelin başkanlığını yürüten Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Başoda ise, öğrencilerin çok çalışmaları ve bilgi sahibi olmaları gerektiğini dile getirerek rehberleri medeniyetleri aydınlatan turist rehberlerimiz, gökyüzüyle yerin buluştuğu noktada, insanlık tarihinin mirasçıları, medeniyetlerin aydınlık yüzleri, kültürlerin aynaları, ilgi ve görgü deryaları, bir meslekten öteye geçen onurlu destansı bir sorumluluğun neferleri , tarihin, medeniyetin, kültürün bekçileri, savunucuları , vatan bayrak aşığı yiğitler, Cennet bir ülkenin kültür elçileri olarak tanımladı. Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Celalettin Deveci mesleğe başlama süreci hakkında bilgi verdikten sonra “dünyaya bir daha gelsem kesinlikle tekrar rehber olmayı seçerdim ” dedi. Deveci öğrencilere tavsiyelerde bulunarak “Kendi alanınızda uzmanlaştığınızda her şekilde her yere ulaşabiliyorsunuz. Bu yoldan kesinlikle dönmeyin. Hepiniz ko-kardlarınızı alın. Bu iş grammerle olmuyor. Bir tane yabancı dili çok iyi bilin elinizden geldiğince kelime öğrenin yapacağınız en iyi şey dilinizi geliştirin. İnşallah hepinizi meslektaş olarak aramızda görürüz” diye konuştu. Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Çiğdem Arıcan Türkiye’ye gelen turistlerin hangi düşünceye, hangi dine sahip oldukları hangi ırktan geldiklerinin bir rehber için önemi olmadığını vurgulayarak rehberlerin insanlara eşit şekilde davranmak zorunda olduklarını ve bir rehberin öncelikle vatanına milletine bayrağına dinine aşık olması gerektiğini ifade etti.

Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi İbrahim Mayda ise öğrencilerin rehberliği kendilerine hayat tarzı olarak benimsedikleri taktirde hem maddi hem manevi getirisinin olduğunun söyledi. Mayda, biz aslında gezerek öğreniyoruz var mı daha güzel bir şey? Bir dile hakim olursanız sizden iyisi yok o anlamda biçilmiş bir kaftan turist rehberliği diyerek sözlerine son verdi.

Haber Merkezi

resim12.JPG

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(7).jpg

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(8).jpg

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(9).jpg

resim76512.JPG

selcuk’ta-“rehberin-gunlugu”-adli-panel-gerceklestirildi-(11).jpg