Selçuk’ta “Müzeler Günü” kutlandı

Selçuk’ta “Müzeler Günü” kutlandı

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu tarafından Müzeler Haftası kapsamında “18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü” kutlandı

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zafer Korkmaz, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, Arkeoloji Topluluğu Danışmanı Araştırma Görevlisi Dr. Ramazan Gündüz, Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan, Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeologlarından Hasan Uğuz, Nuriye Ülker, Nedime Özçalık Yılmaz, Mehmet Ali Çelebi ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

selcuk’ta-“muzeler-gunu”-kutlandi-(13).jpg

MÜDÜRLER DEĞERLENDİRMEDE BULUNDULAR

Etkinlikte Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan ve Konya Müzeler Müdürlüğü arkeologları “18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü” programında Konya müzelerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zafer Korkmaz, Arkeoloji Topluluğunun düzenlendiği etkinliğin önemine değinerek, programda Konya Müzesi’yle ilgili yapılan çalışmaların anlatılmasının faydalı olacağını belirtti.

KUNDURACI BİLGİ VERDİ

Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, “Müzeler Haftası münasebetiyle Arkeoloji Topluluğunun yaptığı bu toplantı aslında müze ile üniversite arasında yılda en az birkaç kez olması gereken programlardan birisidir. Üniversiteler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının bu bağlamda çok sıkı kurması gerekiyor. Bu vesileyle Konya Müzeler Müdürlüğünün yaptığı çalışmaları öğrencilerimize, bizlere bilgi olarak sunacaklarından ötürü kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu tür çalışmaların sürekli olması dileğiyle” dedi.

selcuk’ta-“muzeler-gunu”-kutlandi-(15).jpg

TÜRKAN: MÜZELERE İHTİYAÇ VAR

Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan ise “Konya’da Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak merkez, Akşehir,  Ereğli olmak üzere 3 müze müdürlüğümüz var.  Konya Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 10 müzesi olan nadir illerden biridir. Bu kadar çok müze olmasının sebebi, tabii ki bu coğrafya ilk tarım yapılması ve yerleşik yaşantıya geçilmesinin etkisin var. Aynı zamanda günümüze kadar kesintisiz kronolojinin takip edilebildiği bir coğrafya o yüzden bol miktarda kültür varlıkları var. Dolayısıyla bu kültür varlıklarını korumak, sergilemek ve gelecek nesillere aktarmak içinde müzelere ihtiyaç var. Son 5-6 yıldır, Konya Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz bir protokol çerçevesinde inşallah Konya’da yeni bir modern Etnografya ve Arkeoloji müzesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Kültür mevzuatının müzede nasıl uygulandığına ve müzede karşılaşılan sorunlara değinen Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeologlarından Hasan Uğuz müzelere; kurtarma kazıları, hibe yolu, müsadere ve satın alma olmak üzere 4 farklı yoldan eser geldiğini belirtti.

selcuk’ta-“muzeler-gunu”-kutlandi-(16).jpg

ARKEOLOGLAR BİLGİ VERDİ

Konya’da müzeciliğin tarihçesinden ve Arkeoloji Müzesinden bahseden Arkeologlar Nuriye Ülker ve Nedime Özçalık Yılmaz Arkeoloji Müzesi’ndeki eserlerin depolarda nasıl korunduğu ve saklandığı konularına değindiler. Gelen eserlerin 3 kişilik uzman komisyon tarafından değerlendikten sonra envanter defterine kayıtlarını yaptıklarını söyleyen arkeologlar, Nuriye Ülker ve Nedime Özçalık Yılmaz, 800 tane eser sergilediklerini 15.000 eserinde depolarda olduğunu dile getirdiler.

selcuk’ta-“muzeler-gunu”-kutlandi-(17).jpg

Araştırmacı Mehmet Ali Çelebi ise Konya’da restorasyon ve kazı çalışmalarının devam ettiğini ve Müze Müdürlüğünce yapılacak kazılardaki dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.