Selçuk’ta İslam Ticaret Hukuku’na ilişkin yüksek lisans protokolü

Selçuk’ta İslam Ticaret Hukuku’na ilişkin yüksek lisans protokolü

Selçuk Üniversitesi ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesi arasında İslam Ticaret Hukuku’na yönelik tezsiz yüksek lisans ve eğitim işbirliğine ilişkin protokol imzalandı.

Rektörlük’te düzenlenen protokol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan tarafından imzalandı.

Protokole, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci, TÜMSİAD Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Serçe, Uğur Erdoğmuş ve Mehmet Bilgeç ile Şube Genel Sekreteri Hüseyin Okuyucu da katıldı.

“İSLAMİ FİNANS SİSTEMİNE GEÇİLMESİ BÜYÜK ZARURET ARZ EDİYOR”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, kapitalizme hükmeden güçlerin kurmuş olduğu finans sistemiyle insanları ve birikimlerini sömürmekte olduğunu belirterek, “Dünyanın diğer kısmının içine düştüğü durumu umursamadan kendi hedefleri doğrultusunda yürüyorlar. İnsanlar arasında adaleti tesis edebilmek ve özellikle de gelir dağılımında adaleti tesis edebilmek için İslami finans sistemine geçilmesi büyük zaruret arz ediyor. Bu konudaki dünyanın muhtelif ülkelerinde münferit uygulamalar var. Bunu daha bilimsel, organize hale getirebilmek ve bu alanda hizmet edecek eğitimli personeli yetiştirebilmek için böyle bir protokol imzalandı. Bu protokol Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürümüzün ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Dekanıyla birlikte hazırladıkları bir protokol ve TÜMSİAD Konya Şube Başkanımız da bu konuda öncülük ettiler. Protokol çerçevesinde bu alanda ihtiyaç duyulan personelin eğitimi hedeflenmektedir. İşin uygulamasıyla ilgili teorisi gerçekleştirilecek, pratik yöntemler ortaya konulacak. Bunun sonucunda çok güzel bir sürece girileceğini umuyoruz, başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.

“EĞİTİLMİŞ UZMAN PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”

TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan da katılım bankacılığının Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek, “Piyasada bunun bir karşılığı da var, reel ekonomide bir talep de var. Ancak finans konusu bir kelimeyle ufacık bir yaklaşımla haramla helalin sınırlarında gezerken, bu konuda eğitilmiş uzman personel eksikliği var. İnşallah bu programlar vesilesiyle bu gibi eksiklikler tamamlanmış olacak. Sadece İslami finans deyince bu katılım bankacılıkları değil, aynı zamanda bizim gibi şirket sahipleri de işadamları da bu konuda kendimizi bilgilendirmiş olacağız. İnşallah hayırlara vesile olur” dedi.

“BU TÜR PROGRAMLARIN FAYDALI OLACAĞI İNANCINDAYIM”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ay da Selçuk Üniversitesi olarak lisansüstü eğitime önem verdiklerini ve bu çerçevede çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ay, şunları kaydetti: “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak lisansüstü öğretimimizde hem normal, hem de tezsiz yüksek lisans programlarımız var. Bu kapsamda son dönemde özellikle katılım bankacılığını yaygın bir şekilde Türkiye’de uygulamaya geçmesi, geniş bir alan bulması bu konuda yeterli elemanın yetişmesi açısından da hem de konunun anlaşılması açısından büyük önem arz ediyor. Bu açığı kapatmak amacıyla katılım bankacılığı lisansüstü eğitim programımızı başlatıyoruz. Tabi bazı kurumlarla ortak işbirliği şeklinde programlarımızı yürütüyoruz, bir kısmı enstitümüz bünyesinde yürütüyoruz. Gerçekten önemli oranda bir uygulama alanı olan katılım bankacılığının hem teorik hem de ihtiyacı karşılayacak şekilde pratik anlamda eksikliklerin giderilmesi açısından bu programların faydalı olacağını ümit ediyoruz. İnşallah bundan sonra da ihtiyaçlar çerçevesinde bu tip programlarımız devam edecektir.”

“İSLAM EKONOMİSİ VE İSLAMİ FİNANS TEMELLİ DERSLER VERİLECEK”

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci ise Enstitüsü olarak Konya ve bölgesinde ilgili sektörlerle işbirliği yapmakta olduklarını aktardı. Belirlenen alanlarda lisansüstü eğitim, ortak program ve tezsiz yüksek lisans programları açmaya özel önem gösterdiklerini dile getiren Prof. Dr. Demirci, “Bu kapsamda Konya’nın muhafazakar yapısından da kaynaklanan faizsiz bankacılık Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı, yüzde 16 nispetinde bir karşılığı var. Ancak halk arasında yaygın olarak normal bankacılıkla katılım bankacılığı arasında uygulamada çok fark olmadığına yönelik de şikayetler var. Bu çerçevede TÜMSİAD yönetimiyle oturduk, ‘katılım bankacılığı ve uluslararası ticaret’ adı altında bir program açıyoruz. Bu programın özü itibariyle İslam ekonomisi ve İslami finans temelli dersler verilecek. Normal iktisat ve finans derslerinin yanında İslam iktisat teorisi, İslam iktisat tarihi, İslam ticaret hukuku, çağdaş katılım bankacılık ve İslami finansın yaşadığı sorunlara dair de bu programa özel dersler verilecek. Hem piyasada bu alanda, bu sektörde faaliyet gösteren insanlarda bir duyarlılık oluşturmak, hem de bu alanda yeni bilgi üretmek, bilinçli ve birikimli eğitimli insan sayısını artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Haber Merkezi 

selcuk’ta-islam-ticaret-hukuku’na-iliskin-yuksek-lisans-protokolu-(2).jpg