Selçuk’ta İran müziği coşkusu

Selçuk’ta İran müziği coşkusu

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyat Bölümü tarafından organize edilen İranlı Ordibehişt Müzik Grubu ‘Geleneksel İran Müziği’ dinletisi Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen dinletiye Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, İl Kültür Müdürü ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ali Temizel, programın hazırlamasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın açılışında söz alan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, “Söz söyleme sanatını yüksek tutan kültürler hep öne çıkmıştır. Bazen dinleyebilmeyi öne çıkaran kültürler daha çok öne çıkmışlardır. Ne zaman konuşacağını, ne zaman susacağını bilen kültürler her zaman üste kalmışlardır. Üstad Necip Fazıl Kısakürek şiiri, ‘okyanusu bardağa sığdırabilmek sanatı’ olarak tarif ediyordu. Biz de müziği ‘suskunluğun feryadı’ olarak tarif etmeye çalışıyoruz. Suskunluk herkesin kolay kolay anlayamayacağı bir an. Sadece erdemli insanların duyabileceği kadar müthiş bir lisan. İstenildiği zaman kullanıldığında yeryüzünü patlatabilecek kadar yüksek etkili bir lisan olduğunu biliyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İranlı Ordibehişt Müzik Grubu tarafından Geleneksel İran Müziği konseri gerçekleştirildi. Farklı müzikleri ve ezgileriyle İran kültüründen eserler seslendiren grup öğrencilere farklı bir atmosfer yaşattı.