Selçuk’ta  “İle Mecnun” oyunu sahneleniyor

Selçuk’ta “İle Mecnun” oyunu sahneleniyor

 

Hazreti Mevlana’nın 744. Vuslat Etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek olan eserlerinden ve hayatından hareketle oluşturulmuş "İle Mecnun" isimli tek perdelik tiyatro oyunu, Şeb-i Arus haftası boyunca Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nda izleyici ile buluşacak. Yazar ve Yönetmenliğini Tolga Özenç Özençel’in yaptığı oyunda Korel Cezayirli, Ahmet Yenilmez, Alpay Ulusoy, Ferdi Dalkılıç, Hakkı Kuş, Serkan Sezgin gibi oyuncular bulunuyor. Ayrıca oyunun Dramaturgluğunu Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Dilek Zerenler yapıyor.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Tolga Özenç Özençel, yaptığı açıklamada, çalışmaların geçen seneye dayandığını ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in konservatuvarın vuslat törenlerinde aktif bir şekilde yer almasını kendilerinden istediğini söyledi. İstek üzerine, tiyatro adına ne yapılabileceği üzerine düşündüklerini ifade eden Yönetmen Tolga Özenç Özençel, Hazreti Mevlana üzerine uzun bir araştırma yaptıklarını ifade etti. 2016 yılında Mevlana’nın eserlerinden olan Yedi Meclisin Biri-Barsisa isimli oyunu yazmaya başladığını söyleyen Yönetmen Özençel, Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin’den tüm desteği aldıklarını belirtti. Bu desteğin kendileri için maddi ve manevi müthiş bir şey olduğunu kaydeden Yönetmen Özençel, öğretim üyeleri ile öğrencilerin aynı sahnede buluşmasını yıllardır istediklerinin altını çizdi. Yönetmen Özençel, kendileri için önemli olan şeyin Mevlana’nın ne demek ve ne anlatmak istediği olduğunu vurguladı. Sıra bu yıla geldiğinde “Ne yapılabilir?” sorusunu sorduğunu ifade eden Yönetmen Özençel, Mevlana ile birlikte sanatın da bir şeyler söylemesi gerektiğini düşünenlerden olduğunun altını çizdi. Mevlana ve sanatın nasıl birleştirilmesi gerektiğini düşünürken, Mevlana’nın Leyla ile Mecnun hikayesine atıf yaptığını söyleyen Yönetmen Özençel, tiyatroyu bunun üzerine işlemeye karar verdiğini belirtti. Mevlana’nın hayatını tekrar incelemeye başladığını söyleyen Yönetmen Özençel, Mevlana’nın İbnül Arabi, Feridüddin Attar, Yunus Emre, Şemsi Tebrizi gibi isimlerden etkilendiğini belirtti.

“ZEMİNİ FUZULİ HAZIRLADI”

Mevlana’nın eserlerinde ‘Leyla ile Mecnun’ hikayesine atıf yaptığını fark eden Yönetmen Tolga Özenç Özençel, bu sefer Leyla ve Mecnun hikayesini araştırdığını, tiyatro zeminini Fuzuli’nin hazırladığını belirtti. Bu hikayenin halk arasında Leyla’dan Mevla’ya olduğunu dile getiren Yönetmen Özençel, bu anlayışı tiyatroda kendisinin Mecnun’un Mevla’ya gidişi olarak hazırladığını ifade etti. Bu çerçevede Mevlana’nın etkilendiğini kişilerin Mecnun ile karşılaştığını belirten Yönetmen Özençel, Mecnun’a Leyla’yı onların göstermesini istediğini kaydetti.

“TANIMAK VE BULMAK İSTİYORSAN ÖNCE KENDİNİ TANI”

Sırasıyla Mecnun’un bu kişiler ile karşılaştığını ve her birinden birer söz aldığını söyleyen Yönetmen Özençel, ortak sözün “Tanımak ve Bulmak İstiyorsan Önce Kendini Tanı” olduğunu dile getirdi.

“İLGİ ÇEKMİYORSA SUNULANA BAKMAK LAZIM”

Konya ve tiyatro ikilisini değerlendiren Yönetmen Özençel, bir yerde bir şey çok fazla ilgi çekmiyorsa sunulana bakmak gerektiğini ifade ederek, Konya için tiyatro salonlarının tam dolulukta olduğunu ve Konya’da seyirci yok demenin suçlayıcı bir tavır olacağını söyledi.

“BÜYÜK BİR SORUMLULUK”

Oyunda Mevlana’yı canlandıran Oyuncu Ahmet Yenilmez, hayatı boyunca bir şeyleri anlatma içerisinde olduğunu ifade etti. Mevlana’yı canlandırmanın büyük bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Ahmet Yenilmez, hangi dinden olunursa olunsun bir gerçekliğin olduğunu söyledi. Yenilmez, “İnsanlar farklı ülkelerden geliyor ise demek ki burada bir şey var. Yaklaşık 700 yıldır bir şahsiyet kendini unutturmuyor ve her geçen gün söylediği sözler günümüze yansıyor” diyerek sözlerine son verdi.

“ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”

Oyunda Yunus Emre rolünü canlandıran ve Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı Mezunu olan Korel Cezayirli, Konya’yı çok sevdiğini ve Mevlana ile farklı bir bağının olduğunu söyledi. Oyunun çok içerikli olduğunu dile getiren Cezayirli, oyunun önemli bir çalışma gerektirdiğini ifade etti.

“FARKLI ZAMANDA YAŞAYAN DERVİŞLER”

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı 3. Sınıf öğrencisi olan ve Mecnun rolünü canlandıran Tolga Karasu, farklı zamandan yaşayan dervişlerin aynı sahnede yer aldığını söyledi.