Selçuk’ta Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri

Selçuk’ta Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri

, “Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri VIII” başlıklı “Fih-i Ma-Fih Yöneticiler ve Hz. Mevlana” konulu söyleşi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

 

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından, Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, “Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri VIII” başlıklı “Fih-i Ma-Fih Yöneticiler ve Hz. Mevlana” konulu söyleşi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Süleyman Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Söyleşi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in moderatörlüğünde, Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Afganistan Belh İl Genel Meclis İdari İşler Müdürü Abdul Wahab Mujir tarafından gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, Enstitüsü olarak Hz. Mevlana’nın ebediyete intikalinin 744. yılı nedeniyle bu yılki programların 10’uncusunu gerçekleştirdiklerini, 8 yıldır aralıksız olarak düzenledikleri “Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri”nin bu yılki başlığının ise “Fih-i Ma Fih, Yöneticiler ve Hz. Mevlana” olduğunu söyledi. Prof. Dr. Temizel, “Bu söyleşide amacımız, bu ilişkilerin neler olduğunu anlatmaktan ziyade bu ilişkileri Peygamberimizin ‘Ben en güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim’ hadisine uygun olarak yaşamaya çalışan Mevlana’nın insan ve yönetici ilişkilerini anlamaya çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

“MEVLANA’NIN BİRLEŞTİRİCİ METOD VE YÖNTEMİNİ GÜNÜMÜZE UYARLAMALIYIZ”

Prof. Dr. Temizel’in konuşmasının ardından söyleşiye geçildi. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, tarihte Moğol İstilası’nın üstesinden gelindiğini, ABD’nin de bu amaca yönelik olumsuz girişimlerde bulunmaya çalıştığını ifade etti. Bu anlamda, Hz. Mevlana’nın birleştirici metod ve yönteminin günümüze uyarlanmasının gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Şahin, birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptı.

Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Hz. Mevlana’yı anlama ve öğrenmenin önemini belirtti. Tunceli’nin eğitim, kültür, hoşgörü ve misafirperverliğiyle anılması için gayret gösterdiklerini ifade eden Sonel, kentin coğrafi ve kültürel özellikleri konusunda sunum gerçekleştirerek, şehit yakınları, gaziler ve engellileri de kapsayan sosyal çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“KAYNAĞIMIZ KUR’AN-I KERİM VE PEYGAMBER”

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Fih-i Ma-Fih’ten kalbe düşen öğütlerden örnekler verdi. Hz. Mevlana ve diğer İslam büyüklerine bakıldığında hepsinin yolunun Kur’an-ı Kerim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güven, “Kur’an-ı Kerim birçok meseleyi anlatırken örneklerle anlatıyor, Peygamber de öyle. Sadece o örneklere ve devre hitap etmiyor. Zaman üzerinde anlatımları, tesirleri var. Çevreye ve her zamana hitap eden yönleri var. Kaynağımız Kur’an-ı Kerim ve Peygamber” dedi.

Afganistan Belh İl Genel Meclis İdari İşler Müdürü Abdul Wahab Mujir, Konya ile Hz. Mevlana’yı bir elmanın iki yarısı olarak nitelendirdiğini belirterek, Hz. Mevlana’yı anlamak için ilk önce Fih-i Ma-Fih eserinden başlanmasının önemini dile getirdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Mevlana’nın bir edeb hocası olduğunu, misyonunun insanları Hakk’a çağırmak olduğunu ifade etti. Mevlana’nın halktan birisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Kuşpınar, Mesnevi’den örnekler sunarak, adalet üzerine aslan, kurt ve tilkiden oluşan bir av hikayesini dinleyicilerle paylaştı. Programın “hulasa”sını yapan Rektör Prof. Dr. Şahin, “Demek ki Hz. Mevlana’nın ‘iki kuşu birbirine bağlarsan dört kanadı olur ama uçamaz’ diye ifade ettiği gibi; işlerin iyi yürümesi ve ahenk içinde çalışılabilmesi için herkesin işinin gereği neyse onu yapması ve uyumlu bir şekilde makam ve mevkisine göre hareket etmesi gerekir” dedi. Söyleşinin ardından, Rektör Prof. Dr. Şahin ile Enstitü Müdürü Prof. Dr. Temizel, konuşmacılara plaket ve hediye takdim etti. Haber Merkezi 

selcuk’ta-gonlumuzdeki-mevlana-soylesileri-(16).jpg