"Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" sergisi

"Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" sergisi

Esen Mermer ile Kemal Güler'in eserlerinin yer aldığı sergi, 23 Aralık'a kadar görülebilecek

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Esen Mermer ve Kemal Güler'in, geleneksel Türk sanatlarından oluşan "Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen serginin Yeni Cami Hünkar Kasrı'ndaki açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan Esen Mermer, eserlerinde Selçuklu Devleti motiflerine yer verdiğini söyledi.

Çini sanatıyla ilk ilgilenmeye başladığı günlerden itibaren Selçuklu motifleri üzerine çalıştığını aktaran Mermer, "Bu motifler yurt dışındaki müzelerde olduğu ve burada pek çalışılmadığı için bu konuya yoğunluk vermek istedim ve klasik çiniyi bir tarafa bıraktım." dedi.

Mermer, bunun, dördüncü sergisi olduğunu belirterek, "Eserlerimdeki motifleri, müze arşivlerinden, yurt dışına giden arkadaşlarımın müzelerden çektiği fotoğraflardan, internetten, araştırmalarımdan yararlanarak yaptım. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2012 yılındaki talimatıyla bütün müzelerdeki eserlerin toplanması için 5 ciltlik bir ansiklopedi hazırlandı. Ondan çok yararlandım. Bundan sonra da Büyük Selçuklu çalışmaya devam edeceğim. Çünkü hepsi muazzam." diye konuştu.

Kemal Güler ise İznik ve Anadolu Selçuklu motifleri üzerine çalışmalar yaptığını ve teknik olarak taş çini ile İznik tekniğini kullandığını vurgulayarak, "Bu teknik kuvars minerallerinden yapılıyor. Bu eserlerin renkleri, resim ve teknik kalitesi yüz yıllar boyu aynı kalacak. Hiçbir deformasyona uğramayacak ve renkleri değişmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sergide 70 eserinin olduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti:

"Sergideki eserlerim genelde gelenekselin dışına çıkılmamış, küçük yorumlar yapılmış eserler. Çok fazla değişiklik yapıldığı zaman gelenekselden çıkacağı için bundan özellikle kaçındım. Eserlerin tümü, fazla değişikliğe uğratılmadan desenlere ve geleneğe bağlı olarak çalışıldı. Buradaki amacımız, geleneksel sanatlar içerisindeki çini sanatını, gelecek nesillere orijinal haliyle aktarabilmek."

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın'ın da açılışına katıldığı sergi, 23 Aralık'a kadar görülebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :