Selçuklu Ziraat Odası’na kayyum atandı

Selçuklu Ziraat Odası’na kayyum atandı

TZOB'un Konya 4. Sulh Hukuk Mahkemesine açtığı dava sonrası Selçuklu Ziraat Odası'nın kayyuma devredildiği bildirildi.Kayyum olarak atanan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız göreve başladı

Selçuklu Ziraat Odası’na kayyum olarak atanan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, mahkemenin, Selçuklu Ziraat Odası’nda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni (TZOB) haklı bulduğunu ve son noktayı koyduğunu bildirdiler.

Kayyım olarak atanan Ziraat Odası’nın delegeleri Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, Selçuklu Ziraat Odası’na gelerek Oda’yı teslim aldılar. Teslimin ardından yazılı açıklama yapan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, Birliğin açtığı davada mahkemenin, TZOB Yönetim Kurulu’nun 12 Mayıs 2017 tarihinde aldığı yönetim kayyımı atama kararını hukuka uygun olduğunu tespit ettiğini ve Birliğin atadığı kayyımları yönetim kayyumı olarak görevlendirdiğini belirttiler.

Kayyım heyeti Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, yaptıkları yazılı açıklamada, şunları kaydettiler: “Görevden alınan eski başkan Nurettin Akcan ve Yönetim Kurulu’nun Oda’yı kayyım heyeti olan bizlere teslim etmemesi nedeniyle faaliyetlerini yerine getiremeyen Selçuklu Ziraat Odamızda sorun çözüldü, kayyım heyeti olarak göreve başladık.

Kayyım heyeti olarak, yeni organ üyelerinin seçiminin yapılmasına ve yeni organların teşekkül etmesine kadar, seçim işleri dahil Oda’nın kanun ve tüzükte gösterilen iş ve işlemlerini yürüteceğiz.

Akcan, çiftçilerimizin şikayetleri üzerine, Selçuklu Ziraat Odası’nda yapılan teftiş ve inceleme sonucu, görevli müfettişin düzenlediği rapor ile tespit olunan, ‘görevi kötüye kullanma, görevin ifasında kanuna ve mevzuata uymama’ fiilinin yasal sonucu olarak ve müfettişin talebi doğrultusunda görevden alınmıştı. Müfettişin söz konusu raporunun bir sureti de Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Nurettin Akcan, görevden alındıktan sonra Oda Meclisi tarafından ikinci defa Oda Yönetim Kurulu üyeliğine, görev dağılımı sonrası da Oda Başkanlığına seçildi. Böylelikle hem 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanuna hem Türkiye Ziraat Odaları Birliği kararlarına aykırı hareket edildi. Selçuklu Ziraat Odası Meclisi de kendi kararına aykırı harekette bulundu.”

TZOB YÖNETİMİ 12 MAYIS 2017’DE KAYYIM ATADI

Bunun üzerine, 12 Mayıs 2017 tarihinde toplanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu’nun, Selçuklu Ziraat Odası Meclisi’ni görevden aldığını ve yeni organ üyelerinin seçiminin yapılmasına ve yeni organların teşekkül etmesine kadar seçim işleri dahil Oda’nın kanun ve tüzükte gösterilen iş ve işlemlerinin yürütmek üzere kendilerini yönetim kayyımı olarak görevlendirdiklerini vurgulayan Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, açıklamalarına şöyle devam ettiler:

“Mevcut organlarının görevlerine son verildiğinden temsil ve ilzam yetkilerinin kalmadığı, Oda’nın temsil ve ilzam yetkisinin görevlendirilen heyette olduğu görevden alınan Selçuklu Ziraat Odası Meclis üyelerine tebliğ edildi, bu husus ilgili kurum ve kuruluşlara da bildirildi.

Selçuklu Ziraat Odası’nın iş ve işlemlerini yürütmek üzere kayyım heyeti olarak, 18 Mayıs 2017 tarihinde Oda’ya gittik. Görev yapmamız, görevden alınan Yönetim Kurulu tarafından engellendi. Yetkisi olmayan görevden alınmış Yönetim Kurulu, Selçuklu Ziraat Odası’nda hiçbir işlem yapamamış, işlem için başvuran üyelerine hizmet verememiştir.

MAHKEME TZOB’U HAKLI BULDU

Bunun üzerine TZOB, görevlendirdiği kayyımların mahkeme tarafından atanması için, Konya 4. Sulh Hukuk Mahkemesine kayyım atama davası açtı.

Bu davada mahkeme, TZOB’u haklı buldu ve son noktayı koydu. Mahkeme, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu’nun 12 Mayıs 2017 tarihinde aldığı yönetim kayyımı atama kararının hukuka uygun olduğunu tespit etti. Bizi yönetim kayyımı olarak görevlendirdi.

Oda’nın hukuken dahil olmadığı, özel bir firmanın gübre ve tohum satışlarını Oda adına uygun olmayan evrak düzenleyip makbuz kesen, Oda’yı ürün markası ve firma reklamı yapmak için kullanan, Oda internet sitesinde ürün markası ve firma duyurusunu yapan, üyelere Oda’dan ürünle ilgili cep telefonu mesajları attıran Akcan, bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de kamu personeli niteliğinde olan Oda personelini kanunsuz bir şekilde bu iş için çalıştırmıştır. Görevlendirdiği Oda personelini kullanarak üye çiftçilerden ürün karşılığı Oda adına para tahsilatı yapmış, ancak paraları Oda hesabına girmemiştir.”

TZOB’UN BÜTÜN KARAR VE UYGULAMALARI KANUNA VE MEVZUATA DAYANIYOR

Meslek örgütlerinin Anayasanın 135. maddesine göre Anayasal kuruluşlar olduğunu, bütün kurum ve kuruluşlar gibi Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de bir hukuka ve mevzuata tabi bulunduğuna dikkati çeken Mehmet Bacak ve Hüseyin Yıldız, açıklamalarında şu bilgileri verdiler: “Anayasanın 135. maddesi, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu, bu kanun kapsamında çıkarılan tüzük ve yönetmelikler, Ziraat Odaları ve

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin mevzuatını belirler. Bütün karar ve uygulamalar, kaynağını, kanundan ve mevzuattan alır. Ziraat Odaları da 6964 sayılı Kanuna göre kurulur. Faaliyetleri, yasal şartların oluşması halinde organlarının görevden alınması veya Oda’nın kapatılarak tüzel kişiliğinin sona erdirilmesi de bu Kanunun amir hükümlerinin açıkça verdiği görev ve yetkiler kapsamında gerçekleştirilir.

GÖREVDEN ALMA KANUNUN AMİR HÜKMÜ-

Kim kanun ve mevzuata aykırı hareket ederse, kanun ve mevzuatın öngördüğü yaptırımların uygulanması yine Kanunun amir hükmüdür. Bu durum hukuk devleti olmanın tabii sonucudur. Görevden alınmayı gerektiren yasal durumların tespiti halinde gereğinin yapılmaması da Kanunun ve hukuk devleti ilkesinin asla kabul edemeyeceği bir durumdur. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tüm iş ve işlemleri idari işlem niteliğindedir, kararlarına karşı yargı yolu da açıktır.

 

Nurettin Akcan’ın, görevden alınması, kanun ve mevzuatın amir hükümleri gereğidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, görevden alınmayı gerektiren yasal durum oluştuğu ve bu durum müfettiş raporuyla tespit edildiği için, kanunun kendisine verdiği amir hükmü uygulamıştır.”