Selçuklu ve Osmanlı eserleri restore ediliyor

Selçuklu ve Osmanlı eserleri restore ediliyor

Konya, Karaman, Aksaray merkez ve ilçelerinde bulunan "ecdat yadigarı" cami, han ve türbe gibi 95 eserle ilgili Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon ve onarım çalışması yürütülüyor- Konya'da 10 eserde çalışma tamamlandı, Eşrefoğlu, Alaaddin ve Su

KONYA (AA) - AYŞE ŞENSOY - Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya ve çevresindeki Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait tarihi yapılar, aslına uygun restorasyon çalışmalarıyla adeta küllerinden doğuyor.

Konya, Karaman, Aksaray merkez ve ilçelerinde bulunan yıllara meydan okuyan "ecdat yadigarı" eserlerde, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla restorasyon ve onarım çalışmaları yapılıyor.

Tarihi cami, han, hamam ve türbe gibi yaklaşık 95 eser, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla yenileniyor. Aynı zamanda, Konya Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak projeler kapsamında 20 eser üzerinde de çalışmalar sürüyor.

Ilgın'daki Çukur Camii, Akşehir İmaret ve Kadınhanı Pınarbaşı camileri gibi yaklaşık 50 eser, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek adeta ilk günkü halini alıyor. Meram Mülhak Emir Halil Mescidi, Taşkent Uzun Şeyh Camii ve Ilgın Beykonak Sultan Türbesi gibi 10 eserde çalışmalar tamamlandı, Eşrefoğlu, Alaaddin ve Sultan Selim camileri başta olmak üzere 40 önemli eserde ise onarımlar devam ediyor.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç ilde ecdadın emaneti tarihi eserlerde onarım çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Son yıllarda büyük bir hassasiyetle projeler hazırladıklarını belirten Genç, "Şu anda 3 ilde 95'e yakın tarihi eser üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi ile 20 eser üzerinde de çalışıyoruz. Sadece Konya'da Alaaddin Camii, Karatay Dolap Mektep Mescidi, Akşehir İmaret Camii, Kadınhanı Pınarbaşı Camii, Ilgın Çukur Camii, Beyşehir Eşrefoğlu Camii gibi 50 civarında eserde onarım, restorasyon ve proje çalışmamız var. Bunlardan 10'u tamamlandı" diye konuştu.

Tarihi mirasa sahip çıkmanın öncelikli görevleri olduğuna dikkati çeken Genç, şöyle devam etti:

"Ecdadın emanetine sahip çıkma açısından, eser bütünlüğünü koruyarak en doğru restorasyon ve onarımları yapmaya çalışıyoruz. Konya bölgesinde Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait eserler var. Konya en fazla Selçuklu eseri olan şehrimiz. Osmanlı dönemi açısından da İstanbul, Bursa ve Edirne'den sonra geliyor. Restorasyonunu yaptığımız Selçuklu eserlerini 'küllerinden doğan eserler' kategorisinde değerlendiriyoruz. 2016 yılı içerisinde de 20 civarında onarım ve restorasyon, 20'ye yakın da proje ihalesi yapacağız. Amacımız, bölgemizde restorasyonu ve onarımı yapılmamış eser bırakmamak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :