Selçuklu Belediyesi’nden Çanakkale Sergisine destek

Selçuklu Belediyesi’nden Çanakkale Sergisine destek

Dünyanın en kanlı muharebelerinden birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'nda Selçuklu Belediyesi’nin desteği ile Tarihi Alan Başkanlığınca oluşturulan "1915 Hastane Sergisi" ile 103 yıl önceki savaşın acı yüzü ziyaretçilere aktarılıyor

Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde çadırlardan oluşturulan sergide, Çanakkale Savaşları sırasında cephe gerisinde yaşanan sağlık hizmetleriyle lojistik ve idari hizmetler anlatılıyor.

Sergide, Çanakkale muharebelerinde düşman tayyarelerine görüntü vermemek için kamufle edilen sahra hastanesi, olası saldırıya karşı makineli tüfek başında nöbet bekleyen, gözcülük yapan askerler, Hilal-i Ahmer çayhaneleri, yaralı askerlerin ameliyatı ve yaralı taşıyan sıhhiyeciler, revir, hastanedeki taburcu işlemleri, şehit düşen askerler ve dini vecibelerin yerine getirilmesi gibi kesitler canlandırılıyor. Cephede yaralanan askerlerin atlı ambulanslar ile sahra hastanesine getirilmesi de sergide ilgi çeken bölümler arasında yer alıyor.

"ÇANAKKALE RUHUNU HERKESE HİSSETTİRMEK"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  yaptığı açıklamada, tarihi alanda tarihi yeniden canlandırmaya devam ettiklerini söyledi. Çanakkale ruhunun burada yeniden ayağa kalktığını ifade eden Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Bizim Tarihi Alan Başkanlığı olarak görevimiz işte bu. Çanakkale ruhunu gelen ziyaretçiye aktarmak ve Çanakkale ruhunu herkese hissettirmek. Biraz daha duyguyu arttırmak istiyoruz. Dolayısıyla çalışmalarımız bu yönde devam etmekte. Alandaki bu askeri hastane müzemizin ortaya çıkmasında Tarihi Alan Başkanlığımız ile birlikte çok büyük emekleri olan Selçuklu Belediye Başkanlığımıza ve bölge halkına gönülden teşekkür ediyorum. Çanakkale o dönemde memleketin her bir köşesinden vatan evlatları gelip canlarını ortaya koymuşlardı. Vatan müdafaasına katılmışlardı. O dönemde nasıl Edirneliler, Bosnalılıar, Karslılar, Ardahanlılar, Kudüslüler buradaysa Konyalılar da o gün buradaydı. Konya'nın evlatları da o gün Çanakkale'deydi. Konya Selçuklu Belediye Başkanımız da atalarına hürmeten burada böyle bir eserde ortak olmak istedi. Dolasıyla ortaya çok güzel bir eser çıktı. Çanakkale 103 yıl önce nasıl herkesi kucaklamış ise o gün olduğu gibi bugün de bütün herkesi herkesi kucaklamaya hazırdır."

resim25-002.jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(3).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(4).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(5).jpgresim645-007.jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(7).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(8).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(9).jpgresim26-002.jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(11).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(12).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(13).jpgresim34-002.jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(15).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(16).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(17).jpgresim5634.jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(19).jpgselcuklu-belediyesi’nden-canakkale--(20).jpg