Salih Sedat Ersöz

Salih Sedat Ersöz

Selçuk Üniversitesi’nin Eğitim hamlesi

Eğitim; toplum yapısında, yaşayışında ve kültüründe yer edinmek için edinilen bilgi, beceri, anlayış ve kavrayışlardır. 

Eğitim; bireylerin, toplumun standartlarını, kültürlerini, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal ve kültürel etkinliklerdir. 

Eğitim; istenilen davranışı geliştirmek için yapılan her türlü faaliyettir.   

Eğitim; insan davranışlarında belli değişmeler sağlamak amacıyla yürütülen düzenli bir etkileşimdir.

Eğitim; bireyleri belli amaçlara göre yetiştirme sürecidir.

Eğitim; yeni nesillerimizi bilimin her dalı ile dünya standartlarının altında kalmamak üzere donanımlı, kaliteli ve kapasiteli yetiştirmek için yapılan eylemler topluluğudur.

Ve eğitim; kendi tarihimize, kültürümüze, geleneklerimize, manevi değerlerimize uygun bir hayat görüşünü benimseyen bireyler yetiştirme sanatıdır. 

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak yapılan eğitim faaliyetleri sonucunda yetişen bireyler, birilerinin emri ve gözetimi altında mankurtlaşan bir hayat sürmekten kurtulurlar.

Sorgulayan ve Yaratıcının dışında kimseye kul olmayan bireylerin oluşturduğu toplumlarda 15 Temmuz gibi ihanet girişimleri asla yaşanmaz.

Bir Çin atasözü eğitimin önemini şöyle açıklar:

“Eğer planlarınızı bir yıl ötesi için yapıyorsanız hububat yetiştirin, on yıl ötesi için yapıyorsanız ağaç yetiştirin, bin yıl ötesi için yapıyorsanız insan yetiştirin.”

Bin yıl ötesine cevap verebilecek insanların yetişmesi ancak eğitimle mümkündür.

O zaman eğitime çok önem vermeli ve yatırımlarımızın en büyüğünü eğitime ayırmalıyız.

İnsanın eğitimi doğumu ile başlar, ölünceye kadar devam eder.

Bir milletin ilelebet hür ve bağımsız yaşaması veya esarete dûçar olması eğitimin kalitesine bağlıdır. 

Milletlerin hayatiyetlerini devam ettirebilmesi için askeri ordunun yanı sıra, milletin istikbâli olan nesillerini yoğuran eğitim ordusuna da şiddetle ihtiyaç vardır.

İşte böylesine önemli olan eğitim konusunu masaya yatırmak üzere, geçtiğimiz günlerde Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ve Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü işbirliği ile Yüksek Öğretim Toplantısı gerçekleştirildi.

S.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka hocamın daveti üzerine bir bölümüne katıldığım bu önemli toplantıya, S.Ü. Rektör, Rektör Yardımcıları ve öğretim üyeleri ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin öğretim üyeleri yanı sıra yurt dışından da önemli misafirlerin katıldığını görmek bendenizi son derece memnun etti.

Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü Avrupa Akademik Danışmanı Dr. Anas al-Shaikh-Ali, Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi İslami İlimler ve beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahman Bintü Ahmad H. Osman, Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Alwani, Sarayevo Yüksek Araştırmalar Merkezi Direktörü Dr. Ahmet Alibasic ve Avrupa Epistemolojik Çalışmalar Enstitüsü Direktörü Dr. Beddy Ebnou gibi isimlerin katıldığı toplantıda eğitimle ilgili önemli konular ele alındı.

Yüksek öğretimde küresel bir kriz var mıdır?

Müslüman toplumlarda yüksek öğretim krizi ile karşı karşıya mıyız?

Var ise bu krizi çözmek uzun bir süreç olacağından, etkin bir şekilde temel sorunları aşmak için kısa ve uzun vadeli nasıl stratejiler önerilebilir?

Üniversiteleri daha iyi bir geleceğe hazırlamak için neler yapılmalıdır?

Yüksek Öğretim ve Eğitim reformu nasıl bir eğitim sistemi öngörür?

Türkiye özelinde eğitim reformu alanında ne gibi girişimlerde bulunulmuştur ve bu girişimler nasıl değerlendirilebilir?

Eğitim yönetimi liderlik ve idare, Eğitim politikası ve kurumsal politikalar, Pedagoji formasyon ve öğretim, Müfredat geliştirme ve bilginin entegrasyonu konularında yapılan hazırlıklar toplantıda dile getirildi ve sonunda da değerlendirmeler yapıldı.

Böylece geleceğimizi şekillendiren eğitim konusunda önemli bir hamle, bir sıçrama yapılmış oldu.

En büyük arzumuz konuşulanların masada kalmaması uygulamaya geçirilmesidir.

Eğitim konusunda ne yapılırsa yapılsın hangi adımlar atılırsa atılsın yine de az gelir.

Umarım bu tür faaliyetler aralıksız devam eder.

Bu konuda üniversitelerimize büyük görev düşmektedir.

Eğitim faaliyetlerini uhdesinde barındıran Milli Eğitim Bakanlığımız ile Milli Eğitim Müdürlüklerimizin de yeni hamlelerini duymak - görmek istiyoruz.

S.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Okka, Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Kara hocalarım başta olmak üzere toplantıya katılan öğretim üyelerine ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

   

Önceki ve Sonraki Yazılar