Selçuk Tıp’ta kalp hastası anne ve bebeği mucizevi şekilde hayata tutundu

Selçuk Tıp’ta kalp hastası anne ve bebeği mucizevi şekilde hayata tutundu

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Servisi’ne tamamen tıkalı kalp kapağı ile getirilen hamile kadın ve karnındaki bebeği bir dizi başarılı operasyonla hayata tutundu.

Tıp literatüründe eşine az rastlanır şekilde riskli gebelik sonunda sağlığına kavuşan anne ve bebeğinin de hazır bulunduğu ve operasyonun detaylarının Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş ve ameliyat ekibiyle birlikte paylaşıldığı basın toplantısı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Basın toplantısında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş, Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyeleri, ameliyat ekibi, anne Tuğçe Akdemir ile baba Mahmut Akdemir ve aileleri ile mucize bebek Yüsra Su hazır bulundu.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’ne Aralık ayının sonunda 38 haftalık gebe olarak getirilen Tuğçe Akdemir (24) önce sezaryen ardından da kalp ameliyatı edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş başkanlığındaki Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyeleri ve personelinden oluşan ekibin yaptığı başarılı ameliyatlar sonucunda ailesinin “Yüsra Su” adını verdikleri oldukça sağlıklı bir kız bebek dünyaya geldi. Hemen ardından da anne Tuğçe Akdemir’in kalp ameliyatı başarıyla yapıldı. Anne ve bebeği şu günlerde oldukça sağlıklı ve şifa ile taburcu edilmeyi bekliyor.

“BÖYLE BİR HAMİLELİK TIBBEN ÖNERİLMİYOR”

Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamada bulunan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş şunları söyledi: “Mekanik kalp kapağı bulunan hastanın hamile kalması normal şartlarda tıbben önerilmemektedir. Bu tip hastalar eğer mutlaka hamile kalmak istiyorsa kesinlikle yakın doktor takibinde olmalıdır. Kalbine metal kalp kapağı takılan bir kadının hamile kalması ve ilaçlarını keserek hamileliği boyunca hiç ilaç almayarak herhangi bir hekim kontrolüne gitmemesi neticesinde mitral kalp kapağının hayatla bağdaşmayacak şekilde organize pıhtı ile tamamen tıkanması neticesinde annenin ve bebeğinin bu şekilde hayatta kalmaları tıbben izah edilmekte güçlük çekilecek bir tablodur. Annenin ve bebeğinin hayatını ciddi şekilde tehdit eden bir klinik tablo ile çok acil olarak ameliyata alınması ve başarılı operasyon neticesinde annenin ve bebeğinin yaşaması son derece nadir bir durumdur. Hastamız dünyada bu kadar ağır bir tablo ile ameliyata alınan ve başarılı bir operasyonla hem annenin hem de bebeğinin yaşadığı çok nadir bir vakadır. “

HASTANEYE GETİRİLDİĞİNDE YAŞAMASI İMKANSIZ BİR DURUMDAYDI

Prof. Dr. Mustafa Büyükateş, başarılı ameliyatın detaylarını da şöyle paylaştı: “24 yaşındaki kadın hastamız Tuğçe Akdemir, Niğde’de yaşıyor. 11 yaşında iken Kayseri’de kalpteki delikten dolayı açık kalp ameliyatı geçirmiş, 14 yaşında iken de aynı merkezde kalbinde saptanan ciddi mitral kapak

yetmezliği nedeniyle ikinci kez kalp ameliyatı geçirmiş ve mitral kapak mekanik kalp kapağı ile değiştirilmiş. Hastamız 2 buçuk sene evvel evlenince çocuk sahibi olmaya karar vermiş. Tamamen bilerek ve kendi iradesiyle ilaçlarını almayı kesmiş. Gebeliği boyunca da kan sulandırıcı herhangi bir ilaç almamış. 38 haftaya ulaşınca hastada bir süredir olan nefes darlığı bir hayli artmış. Niğde’de özel bir hastaneye başvurmuş, oradan ise Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiş. Oradan da daha üst bir merkeze sevk için yer arayışına girilmiş. Ancak hastamızı kabul edebilecek daha üst bir merkez bulunamamış. Hasta 21 Aralık 2017 tarihinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından kabul edildi. “

ÖNCE SEZARYEN SONRA KALP AMELİYATI

Prof. Dr. Mustafa Büyükateş sözlerine şöyle devam etti: “Hasta hastanemize geldikten sonra ilk yapılan tetkiklerinde kalp kapağının üzerinde biriken pıhtılar sebebiyle çalışamaz halde olduğu ve kan akışına tamamen engel olduğu ve yaşamla bağdaşmayacak düzeyde olduğu tespit edildi. Hastada doğum eyleminin de başlamak üzere olduğu tespit edildi. Hastada çok ciddi solunum sıkıntısı olduğu ve yaygın ödemlerin olduğu, ciddi akciğer ödemi tablosunda olduğu görüldü. Kardiyoloji Kalp ve Damar Cerrahisi ile Kadın Doğum bölümleri acil şartlarda ortak bir karar aldı. Hastanın ağır tablo olması ve annenin ve bebeğin kaybedilmesinin an meselesi olması nedeniyle hastanın çok acil ameliyat edilmesine karar verildi.”

“MANZARA KARŞISINDA BEN VE EKİBİM HAYRETE DÜŞTÜK”

Çocuğun sezaryen yöntemiyle oldukça sağlıklı bir biçimde dünyaya getirildiğini anlatan Prof. Dr. Musatafa Büyükateş şunları söyledi: “Çocuk çıkartılınca Kalp ve Damar Cerrahisi ameliyata başladı. Hasta daha önce iki kez açık kalp ameliyatı geçirmiş. Dolayısıyla üçüncü kez açık kalp ameliyatına alındığı için kalbin yırtılma riski çok yüksekti. Bu tür ameliyatlar çok ciddi deneyim ve uzmanlık gerektirir. Çok titiz ve dikkatli bir çalışma ile göğüs açıldı. Görülen manzara karşısında ben ve ekibim hayrete düştük. Çünkü tamamen tıkanmış olan bu kapaktan anne ve bebeğinin yaşaması için gerekli olan kanın nasıl geçtiği tıbben izah edilemez bir olguydu. Neticede tıkalı kalp kapağı yenisiyle değiştirildi. Ameliyat sonrasında toplam 13 litre kadar ödem sıvısı hastanın vücudundan uzaklaştırıldı. 13 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından sağlığına kavuşan hastamızın hem kendisi hem de bebeği şifa ile taburcu olmayı bekliyor.”

ANNE VE BABA: RİSKİN FARKINDAYDIK

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan mucize bebek Yüsra Su’nun annesi Tuğçe Akdemir, “Bütün risklerin farkındaydım. Ama çocuk sahibi olmak istedim. Kendimi Allah’a teslim ettim. Şimdi sağlıklı olduğum için önce Allah’a şükrediyorum daha sonra da Prof. Dr. Mustafa Büyükateş ve ekibine şükranlarımı sunuyorum” dedi. Baba Mahmut Akdemir ise “Eşimin büyük bir risk aldığını biliyordum. Kesinlikle bunun için kendisine baskıda bulunmadım. Kendisi bunu çok arzu ediyordu. Çok kötü bir sonuç da olabilirdi ama başta Mustafa hocamız olmak üzere Selçuk Üniversitesi’nin tecrübeli ekibi sayesinde şu an eşim de kızım da oldukça sağlıklı. Herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

selcuk-tip’ta-kalp-hastasi-anne-ve-bebegi-mucizevi-sekilde-hayata-tutundu-(3).jpg