"Selam Tevhid'de kumpas" davasında birleştirme talebine ret

"Selam Tevhid'de kumpas" davasında birleştirme talebine ret

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ/PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik 19'u tutuklu 81 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etmesine karar verdi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 81 sanığın yargılandığı davanın, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etmesine karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen ''Selam Tevhid'de kumpas'' davasında mahkeme heyeti, dosyanın, Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görüşülen ve soruşturmanın yargı ayağını oluşturan 54 hakim ve savcının yargılandığı davayla birleştirilmesini istemişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, dosyaların birleştirilmesine muvaffakiyet vermemesi üzerine dosya, söz konusu uyuşmazlığın çözülmesi için Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilmişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ/PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 81 sanığın yargılandığı "Selam Tevhid'de kumpas" davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin görevli olduğuna karar verdi.

- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 şüpheli yer alıyor.

Sanıkların, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki olarak bulunuyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın üçüncü duruşmasında, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasını kararlaştırdı.

Davanın 18 Mart'taki duruşmasında ise aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedildi. Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosya, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtay'a gönderildi, diğer suçlar yönünden yargılama ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :