"Selahaddin Eyyubi ve 3. Haçlı Seferi" Konferansı

"Selahaddin Eyyubi ve 3. Haçlı Seferi" Konferansı

TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici:- "Selahaddin Eyyubi, yeni dünya düzenini askeri bir operasyonla temellendirmiştir. Dolayısıyla Batılıların neredeyse 300 yıl süren haçlı seferleriyle doğan umutlarını yok etmiştir. Tarihte buna benzer 3 olay var. Bunl

İSTANBUL (AA) - TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici, "Selahaddin Eyyubi, yeni dünya düzenini askeri bir operasyonla temellendirmiştir. Dolayısıyla Batılıların neredeyse 300 yıl süren haçlı seferleriyle doğan umutlarını yok etmiştir. Tarihte buna benzer 3 olay var. Bunların arasında da yaklaşık 400 yıllık bir süre var. Biri Hz. Ömer’in fetihleridir. Hz. Ömer 40-50 yıllık tarih içerisinde İslam’ın Mekke ve Medine’ye sıkışmış muazzam gücünü dünyaya açmıştır. Selahaddin Eyyubi, Hz. Ömer’den 400 yıl sonra benzer şeyi yapmıştır. Son örnek de Yavuz Sultan Selim’dir." dedi.

Mavera Vakfı tarafından düzenlenen, "Selahaddin Eyyubi ve 3. Haçlı Seferi" konulu konferansta konuşan Ekici, Selahaddin Eyyubi’nin İslam dünyasına kazandırdıkları ve geçmişten bugüne gelinen süreç hakkında bilgi verdi.

Ekici, Selahaddin Eyyubi’nin sadece Doğu'da değil Batı'da da bir efsane olduğunu ve o dönemde yeni bir stratejiyle bir dünya düzeni inşa ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Selahaddin Eyyubi, yeni dünya düzenini askeri bir operasyonla temellendirmiştir. Dolayısıyla Batılıların neredeyse 300 yıl süren haçlı seferleriyle doğan umutlarını yok etmiştir. Tarihte buna benzer 3 olay var. Bunların arasında da yaklaşık 400 yıllık bir süre var. Biri Hz. Ömer’in fetihleridir. Hz. Ömer 40-50 yıllık tarih içerisinde İslam’ın Mekke ve Medine’ye sıkışmış muazzam gücünü dünyaya açmıştır. Selahaddin Eyyubi, Hz. Ömer’den 400 yıl sonra benzer şeyi yapmıştır. Son örnek de Yavuz Sultan Selim’dir."

Selahaddin Eyyubi’nin Hz. Ömer’in yaptığını ideolojik bir harekete dönüştürdüğünü ifade eden Ekici, şunları kaydetti:

"O dönemde bir çok krallık kurulmuş. Bu krallıkların başındaki birçok emir, şah veya han aynı zamanda akrabadır. Hatta birçoğu kardeşlerdir. Fakat hepsi birbirine düşman, hepsi farklı bir batılı güçten destek alıyor. İnanılmaz bir mağduriyet var. İslam dünyasında, fukaralık var, ezilmişlik var. Selahaddin Eyyubi, bunu ideolojik bir harekete dönüştürüyor. Ben buna “Sünni Enternasyonalizmi” diyorum. Selahaddin Eyyubi'nin yaptığı, Şiiliği yok etmek üzere kurulmuş bir sistem değildir. Tam tersine Şiiliği de içine alan ideolojik yapıdır. Bu yapıyla 22 devleti, devletçiği ikna ederek büyük ideolojik çerçeveye katmıştır. “Sünni Enternasyonalizm”, benzeri olmayan kavramdır, benim için. Çünkü içerisinde Şii’nin de Ermeni’nin de Nusayri’nin de Hristiyan’ın da rahat ettiği, rahat yaşayacağı bir sistemdir. Sonradan Osmanlı’nın üzerine kurulduğu düşüncedir bu tam olarak. Osmanlı’nın hem Doğu'ya hem de Batı'ya doğru genişlemesinin altında Selahaddin’in ve onun öncüleri olan Nizamülmülk ve İmam-ı Gazali’nin belirlemiş olduğu büyük siyasil ideoloji var."

Günümüzde bu siyasi ideolojiyi daha iyi anladığını dile getiren Ekici, "Bugün Irak'ta ve Suriye’de 66 Batılı devletin üsleri var. O dönemde gemiyle gelen Batılılar bugün uçakla geliyorlar. O gün kendilerine mihmandarlık yapan Ermenileri, çeşitli Hristiyan gruplarını bulmuşlardı, bugün de buluyorlar. Her dönem satılık adam vardı. Bugün de var. Hep vardı, yarın da olacak." diye konuştu.

Ekici, Türkiye’nin İslam dünyasındaki birikmiş enerjiye büyük bir ivme kattığını sözlerine ekleyerek, "Bugün halen Cumhurbaşkanımızın konuşmaları Afrika’dan Ortadoğu’ya, Balkanlara kadar her kesimde büyük bir heyecan meydana getiriyorsa bunun nedeni bu enerjinin sapasağlam ayakta olduğu gerçeğidir. Kuzey Irak’ta kalıcı bir barışın sağlanması için, biraz zamana ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :