Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, EMD üyeleriyle bir araya geldi

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, EMD üyeleriyle bir araya geldi

Gök: "Nişasta bazlı şeker kotasının bu yıl artırılmamasının sektör açısından olumlu sonuçları olacak"

ANKARA (AA) - Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, nişasta bazlı şeker kotasının bu yıl artırılmamasının, sektör açısından olumlu sonuçları olacağını söyledi.

Gök, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, şeker pancarı sektörünün katma değerinin yıllık yaklaşık 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.

Nişasta bazlı şekerlerin kotasının bu yıl artırılmamasının, sektör açısından olumlu sonuçları olacağını dile getiren Gök, bunun Türkiye şeker pancarı sektörü açısından iyi bir algı olduğunu anlattı. Şeker Kurulu üyelerinin atanmamasından dolayı sektörde denetimlerin olmadığını kaydeden Gök, "Nişasta bazlı şeker üretiminin artmış olacağını düşünüyorum. Dünyanın her yerinde sağlık açısından da nişasta bazlı şekerlerin olumsuz etkileri olduğu söyleniyor." ifadelerini kullandı.

Gök, Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacının yaklaşık 3 milyon ton civarında olduğuna işaret ederek, "Şeker pancarı fabrikaları yılda yaklaşık 2,3 milyon ton üretim yapıyor ve buna rağmen stok kalıyor. Geriye kalan ihtiyaç başka yollarla ikame ediliyor. Bu hem ekonomik hem sağlık açısından konuşulması gereken bir konu." diye konuştu.

Dünyada şeker fabrikalarının kooperatifler eliyle yönetildiğine dikkati çeken Gök, Türkiye'de de devletin ve üreticinin içinde olduğu bir model geliştirilmesinin daha faydalı olacağını anlattı. Türkiye'de 24 şeker fabrikasının faaliyet gösterdiği bilgisini veren Gök, şunları kaydetti:

"Doğuda sosyal amaçlı fabrikalarımız da var. Orada göçü ve terörü önlemek adına şeker fabrikaları yapılmış. Türkiye 25 fabrikanın 24'ünde pancardan şeker elde ediyor. Doğu bölgelerindeki sosyal amaçlı fabrikalarımızın kapasitelerinin büyütülmesi ve o fabrikalarımızda pancar elde etmemiz mümkün. Hem de insanlara iş bulmak için bu gerekli."

Toplantının ardından EMD Başkanı Turgay Türker, Gök'e kitap hediye etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :