Şehitlerin defin noktaları jeoradarla belirlenecek

Şehitlerin defin noktaları jeoradarla belirlenecek

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda, kayıp şehitlerin yerlerinin tespit edilmesi için jeoradar araştırmaları başlatıldı

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda, şehitlerin defin noktalarının belirlenmesi için jeoradar araştırmaları başlattı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktalarının bilinmediği belirtilerek, DKMP ve Bitlis Eren Üniversitesinin şehitlerin yerlerinin tespiti amacıyla işbirliği yaptığı kaydedildi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alanın milli park olarak ilanından önce sadece 200 şehidin yerinin bilindiği ifade edilerek, şu bilgiler verildi:

"Milli Park'ın ilanına yönelik gerçekleştirilen etüt çalışmaları kapsamında 34 şehitlik alanı ve yaklaşık bin kadar şehidin yeri de tespit edilmişti. Belirlenen bu 34 şehitlik alanının ayrıntılı olarak araştırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı jeoradar olarak anılan bir jeofizik yöntemi kullanmaya başladı. DKMP uzmanları da yeni şehit defin alanlarının tespiti için çalışmalarına devam ediyor."

-"Zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sakarya Meydan Muharebesi'ne, 46 bin mehmetçiğin katıldığını, büyük bir kısmının şehit ya da gazi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Harp literatürüne 'Sakarya Kan Deryası' olarak geçen, İstiklal Harbi'nin dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek."

Kaynak:Haber Kaynağı